В четвъртък Тайланд се приближи до това да стане първата страна в Югоизточна Азия, която ще признае еднополовите съюзи, след като законопроектите за промяна на съществуващия закон бяха приети на първо четене - напредък, който накара министър-председателя Сретха Тависин да заяви, че вярва, че любовта "най-накрая ще възтържествува", съобщи voanews.com.

Четири законопроекта за равенство на браковете бяха обсъдени от избраната Долна камара на тайландския парламент и всички бяха приети с лекота, което ги придвижи към следващите две четения. Един от четирите законопроекта вероятно ще бъде избран за кралско одобрение - последната стъпка, за да може даден законопроект да се превърне в закон.

Ако законопроектите бъдат приети и получат кралско одобрение, Тайланд скоро може да се присъедини към Непал и Тайван и да стане едно от малкото правителства в Азия, които одобряват хомосексуалните бракове.

В отговор на внасянето в тайландския парламент на законопроекти, които целят да признаят еднополовите бракове, изследователят на Amnesty International Тайланд Чанатип Татиякарунвонг заяви: "Тайланд има възможност да даде смел пример за правата на ЛГБТИ хората в този регион, като потенциално стане третото място в Азия, където ще бъдат узаконени еднополовите бракове. Тези законопроекти и дебатите по тях в парламента представляват момент на надежда за правата на ЛГБТИ хората в Азия, въпреки че все още има много какво да се направи за пълната им защита.  

Окончателният вариант на този проектозакон не трябва да отслабва призивите за пълния спектър на правото на семеен живот, включително достъп до осиновяване и наследяване за ЛГБТИ двойките, както и законово признаване на еднополовите двойки като "съпрузи" на равна основа с разнополовите двойки. 

Както ЛГБТИ активистите систематично демонстрират, усилията за разширяване на правата на ЛГБТИ хората не стигат достатъчно далеч, за да се гарантират равни права. Тези законопроекти поставят Тайланд на нов път, който може да поправи тези грешки”.
 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм