Румъния продължава да е в плен на студа и снега. Оранжев код за опасно време е в сила за три окръга на страната - Браила, Бузъу и Яломица, съобщават от румънското МВР и допълват, че там поривите на вятъра надвишават 85 км/ч. 

Заради обилен снеговалеж движението в пет участъка от републиканските и 26 участъка от окръжните пътища е затворено. В 11 населени места в 2 окръга (Браила и Галац) електрозахранването е прекъснато. 

Заради силните пориви на вятъра пристанищата на Мидия, Констанца и Мангалия са затворени.

Неблагоприятните метеорологични условия прекъснаха и учебната дейност в няколко окръга. Отменени са присъствените учебни занятия в Бакъу, Ботошани, Браила, Бузъу, Галац, Яш, Нямц, Сучава.

Междувременно жена от Васлуй роди вкъщи, подпомагана от екип от линейката на Спешна помощ, съобщи Диджи24. Заради блокираните от снега пътища екипът не е могъл да я откара в болница. Това е втората подобна ситуация през последните няколко часа. В понеделник вечерта линейка закъса на пътя с 18-годишна родилка.

Застудяването в Румъния ще продължи през следващите дни и на места температурите ще паднат до -21 градуса, предупреждават метеоролозите. Тази сутрин в Букурещ термометрите показваха -1 градуса. От вчера в румънската столица вали ситен мокър сняг. 

През последните 24 часа органите на реда са отблокирали 190  коли с около 400 души, информират от МВР и допълват, че са се намесили в 1701 извънредни ситуации.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм