Търсенето на перфектния премиер е mission impossible (от англ. - невъзможна мисия), защото говорим за екип от компетентни съмишленици. Това би трябвало да е това, което търсим, ако искаме успешно управление в бъдеще“.

Така финансистът Левон Хампарцумян обясни в предаването „Стълбището“ по Дарик визията си за перфектния премиер, за когото си струва да гласуваме. По-рано през седмицата Дарик радио инициира анкета сред слушателите, за да дадат отговор на въпроса „Какъв да бъде перфектният премиер“ в опит да бъдат вдъхновени гласоподавателите да потърсят политици, които наистина си струва да подкрепят на предстоящите избори.

Сред слушателите, които се включиха са имена на известни и не толкова известни личности, но всички обединени от разбирането, че перфектен премиер има. Анкетата и анализът ѝ от Левон Хампарцумян може да чуете в прикачените файлове.

В “Стълбището” финансистът направи паралел между произведението „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, което се падна на матурата по български език в петък, и политиците у нас. Според него в българската действителност дяволът от приказката може да бъде олицетворен с нереформираните служби, а момъкът със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

„Делян Пеевски е устойчив в политическата си кариера вече 20 г.“, заяви Хампарцумян.

Той анализира слабите и силни страни на трите най-големи политически сили у нас.

ГЕРБ имат една много силна страна, че имат твърд електорат. Да си припомним ГЕРБ е Граждани за европейско развитие на България. Тези 400 – 500 хил. души (които гласуват за ГЕРБ – бел. ред.) не вярвам да лягат и да стават с мисъл за европейското ни развитие. Но има икономически зависимости – ако си член на ГЕРБ, може би ще получиш някои позиции в администрацията. За всички партии важи, но ГЕРБ е най-голямата и най-устойчивата в това отношение“, заяви Хампарцумян.

Според него, ако си от ГЕРБ и си лоялен, не е необходимо да си завършил най-добрите световни университети, но ще получиш позиция на върха в своята професия. А това е важно, защото хората хранят семейства. Други, които предлагат само „кръв, пот и сълзи“ имат по-малки шансове да спечелят това съревнование.

„Силната страна на ПП-ДБ е, че предлагат промяна, относително. Да, част от нещата, които предлагат са рационални, друга част – леко наивни. И, разбира се, чисто биологически са по-млади хора. Т.е. смяната на поколенията и нормалният антагонизъм на поколенията би трябвало да им даде някаква сила“, заяви финансистът.

Той обаче подчерта, че досега с прагматичното прилагане на нещата, които искат, не са впечатлили обществото много.

“Но, да кажем, че се учат“, заключи Хампарцумян.

Финансистът коментира и силата и слабостите на ДПС:

„При ДПС има две неща. Едното е, че имат относително лоялен електорат – етнически, дори регионално. Можеш да отидеш в районите на ДПС, пътищата са малко по-добре направени. Другото нещо е, че те системно си подготвят следващото поколение политици с доста добро образование, политическа подготовка и т.н. и не бива да бъдат подценявани“.

Запитан дали би било стъпка напред или назад, ако България се управлява от премиер, който вече веднъж е бил на този пост, Хампарцумян заяви:

„Аз пак говоря за екипи от съмишленици. От тази гледна точка не е краят на света, стига да има поведението, което да отговаря на нуждите на 21 век и ситуациите около нас – икономически предизвикателства, реструктурирана икономика, изоставане на Европа, войната в Украйна. Светът няма да свърши утре. Всички тези неща ще се отразяват на живота ни и могат да се отразят по-негативно или по-позитивно в зависимост от това накъде вървим като държава. Не бива да абсолютизираме, че премиерът или управляващата партия са виновни за всичко или да сме благодарни за всичко, което сме постигнали, защото основното, което постигаме, особено икономически, са предприемчивите българи, образованите българи, занаятчиите, които правят неща. Не толкова политиците. Политиците разпределят част от техния успех.