Лекарите са героите на 2020 година. И за разлика от повечето професии, те не почиват по време на Коледните и Новогодишните празници, а работят, за да спасяват човешки животи. И това е естествено, защото професията ни изисква жертви, тъй като сме дали Хипократова клетва, че ще помагаме на хората независимо от времето и мястото, категорични са семейството лекари Кристиян и Иванка Гоновски.

Те са семейство от 2015 година. И двамата са родом от Битоля, Македония, но са избрали да живеят и работят в Пловдив. Родителите на лекаря са юристи, но той и брат му решават да се посветят на най-хуманната професия, като завършват медицина в България. Д-р Иванка Гоновска пък продължава семейната традиция от страна на баща си, който е лекар стоматолог. Попрището, която обаче тя избира е кардиологията.

След като завършва висшето си медицинско образование, д-р Кристиян Гоновски започва работа в отделението по ортопедията на бившата Окръжна болница в града на тепетата, където е цели 7 години.

Преди да започне работа в Пловдив, съпругата му е кардиолог 6 години в УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ в София.

В момента д-р Гоновски е един от водещите ортопеди в болница „Пълмед“ в Пловдив, а неговата нежна половинка е кардиолог в амбулатория за индивидуална практика, както и в МЦ „Тракия“. И двамата работят и към МЦ 6 в града.

Грижите за 4-годишната им дъщеря Елена, която посещава българска детска градина, те поделят, доколкото това е възможно заради професията им.  Много често се налага малкото момиченце да бъде поверено в ръцете на детегледачка, особено в последните месеци, заради дежурствата и спешните случаи, свързани с Ковид-19, разказват двамата лекари с близо 10 годишен стаж зад гърба си.

Семейство Гоновски не крие, че е тежко да си дежурен по време на празници, когато другите хора са със семействата си, но счита че това е естествено, заради жертвите, които изисква професията им.

Да, естествено, тежко е, обаче самата професия изисква жертви от нас тъй като ние сме дали Хипократова клетва, че ще помагаме на хората независимо от времето и мястото“, коментира д-р Гоновска.

А д-р Кристиян Гоновски допълва:

Нещата стават още по-сложни, когато и съпругата е лекар и то в едно от най-натоварените отделения с много тежки случаи- интензивното. Доста пъти, при това непредвидимо, се е налагало да променим плановете си“.  

Ортопедичните отделения също са едни от най-натоварените, особено по време на Коледните и Новогодишните празници, заради по-големия брой счупвания на крайници, както и сериозните поражения от гръмнали в ръцете пиратки и бомбички, разказва др. Гоновски, който не дели дежурствата си на леки и на тежки.

Дежурство като дежурство,  в моята практика по време на празниците не съм имал някакъв по-особен случай. Характерните са сезона наранявания от пиратки, навехнати и счупени глезени, тазобедрени стави, китики, рамена и т.н. Жалко е,  когато в кабинета пристигне млад пациент, наранен от пиратка и трябва да прецениш виталитета на засегнатия пръст с цел негово спасяване, а не ампутация, за да запазиш максимална част от него. Докато при Д-р Гоновска винаги напрежението е било голямо особено по празниците, когато хората наблягат на алкохола и завършват в каридологичните отделения с ритмични нарушения най -  често предсърдно мъждене“, коментира ортопедът.

Когато трябва да сме разделени заради дежурства по време на празници с малката ни дъщеря, й обясняваме че това се налага, защото трябва да се грижим за хората, а тя макар че е малка, разбира сериозността на причината и даже си взима детската играчка стетоскоп, който сме й купили и започва да преглежда, споделя още д-р Кристиян Гоновски.

Заразата от Ковид -19 не подминава семейството лекари.  И Кристиян, и Иванка Гоновски са категорични, че трябва да се спазват мерките на щаба срещу разпространението на COVID-19, защото Ковид инфекцията не е измама и съществува абсолютно реално.

Макар че ние изкарахме вируса по-леко и почти безсимптомно, имаме и познати  които са прекараха болеста доста тежко и такива, които за съжаление - и фатално. Затова, пазете се колкото можете“, призовават лекарите.

И си пожелават, както на себе си, така и на всички:

Дано новата 2021 година ни донесе реалната надежда, че пандемията ще бъде преодоляна и животът ни ще се върне по стария си начин, така че да можем да го живеем както искаме – без ограничения,  без заплахата от самата болест и без притесненията да не загубим свои близки!

Репортажът със семейството пловдивски лекари от Битоля чуйте в звуковия файл.