Спекулациите за евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Москва бяха отхвърлени от министъра на външните работи Сергей Лавров. Той заяви, че Русия би могла да направи това само ако е изправена пред неминуема гибел, предаде БТА.

По думи на Лавров руската ядрена доктрина предвижда "изключително ответни мерки с цел да се предотврати унищожаването на Руската федерация в резултат на преки ядрени удари или използването на други оръжия, които пораждат заплаха за самото съществуване на руската държава".

Песков: Путин ще обсъди с Ердоган ситуацията в Украйна на 13 октомври

В изказване по телевизия "Русия-1" Лавров обвини Запада, че разпространява спекулации за предполагаемите намерения на Русия да използва ядрено оръжие, и призова САЩ и техните съюзници да "проявят максимална отговорност в публичните си изявления" по темата.

Лавров опроверга твърденията на редица представители на САЩ, включително на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, че Вашингтон е отворен за разговори, но Москва отказва. „Това е лъжа. Досега не сме получили никакви сериозни предложения за осъществяване на контакт", каза той и добави, че Русия няма да откаже среща между президента Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън в рамките на предстояща среща на Г-20 и би разгледала такова предложение, предаде Ройтерс.

Русия добави Facebook към списъка с „терористични и екстремистки“ организации

Руският външен министър изключи възможността Русия да допусне ситуация, в която Киев да създава постоянна опасност за сигурността на страната му, включително присъединяването на Украйна към НАТО и разполагането на нейна територия на оръжия, които сами по себе си ще представляват такава заплаха.

Той също така каза, че целите на "специалната военна операция“ на Русия не са се променили и  Украйна не може да бъде "терористична" държава, на която всичко е позволено.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм