Западът "пряко воюва" срещу Русия в Украйна, каза в събота руският външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Можете да го наречете както искате, но те се бият срещу нас, те се бият директно срещу нас. Ние го наричаме хибридна война, но това не променя реалността", добави министърът, имайки предвид финансовата помощ, доставките на въоръжения и наемниците на западните държави.

Лавров допълни, че предложеният от Украйна мирен план и поредните предложения на ООН за съживяване на Черноморската зърнена сделка "не са реалистични", посочва Ройтерс.

"Това е напълно неизпълнимо", каза руският външен министър за мирния план на Киев и добави: "Не е възможно това да бъде приложено. Това не е реалистично и всички го разбират, но в същото време те казват, че това е единствената основа за преговори".

Лавров каза, че конфликтът ще бъде разрешен на бойното поле, ако Киев и Западът се придържат към тази позиция.

Руският първи дипломат посочи днес в реч от трибуната на Общото събрание на ООН, че Армения и Азербайджан са уредили конфликта помежду си за Нагорни Карабах и че руските миротворци ще помогнат за това.

Лавров обвини Запада, че се опитва да се натрапи като посредник между двете страни, какъвто, по думите му, не е необходим.

"Ереван и Баку всъщност вече са уредили въпроса. Сега е време за изграждане на взаимно доверие. Руските миротворци ще помогнат това да се случи", допълни руският външен министър.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм