Последният независим руски телевизионен канал, TV Rain, беше спрян в Латвия след по-малко от пет месеца в ефир, предаде Би Би Си.

Каналът, известен като Дождь на руски, е обвинен в показване на съдържание, което подкрепя нахлуването на Москва в Украйна.

TV Rain нарече обвиненията "несправедливи и абсурдни" в публикация в социалните медии.

Путин премина с „Мерцедес“ по ремонтирания Кримски мост (видео)

Наредено е да се спре излъчването на 8 декември.

TV Rain казва, че ще се подчини на заповедта, но ще остане в YouTube, където по-голямата част от публиката гледа съдържанието му. Въпреки това, той вече няма да може да излъчва по кабелна телевизия в Латвия, която има голямо рускоезично население.

Националният съвет за електронни медии (NEPLP), медийният регулатор на Латвия, заяви, че решението за отнемане на лиценза е взето „във връзка със заплахи за националната сигурност и обществения ред“.

По-рано този месец регулаторът глоби канала с 10 000 евро за показване на карта, на която окупираният Крим е показан като част от територията на Русия.

Разследват руски ТВ водещ заради призив украински деца да бъдат давени

Освен това беше порицан за това, че нарече руската армия „нашата армия“ в материал за това как да се снабдяват новобранците с провизии. В резултат на това един от водещите на предаването Алексей Коростельов, беше уволнен.

Решението беше критикувано от много опозиционни фигури в Русия, които твърдят, че TV Rain е важен източник на независима информация за рускоговорящите.

Има Путин, който започна войната. Има TV Rain, която разказва истината за Путин и за войната. Лишаването на лиценза на TV Rain само помага на Путин“, каза Кира Ярмиш, прессекретар на затворения опозиционен лидер Алексей Навални.

По руска телевизия: Ядрено оръжие „унищожава“ Берлин, Париж и Лондон (видео)

Благотворителната организация "Репортери без граници" нарече този ход "сериозен удар върху свободата на информацията".

Каналът, който отдавна критикува Владимир Путин и руското правителство, беше блокиран в Русия в началото на март, само дни след като Москва нахлу в Украйна.

Тогава много служители избягаха от Русия и по-късно започнаха работа по възстановяването на Дожд в чужбина. Това е една от няколкото независими медии, които преместиха операциите си извън Русия или ги спряха след инвазията.

Овсянникова: Много руски журналисти прекъсват връзката с реалността (видео)

Службата за държавна сигурност (VDD) разследва инцидента и каза, че многократно е предупреждавала за „различни рискове, произтичащи от така наречените независими руски медии, които преместват дейността си в Латвия“.

VDD каза, че тези рискове включват възможните връзки на представители на медиите с руското разузнаване и служби за сигурност, както и опасността, която възниква, ако Москва се стреми да атакува Латвия като част от мерките за влияние върху общественото мнение онлайн и другаде.

Арестуваната руска журналистка е в неизвестност

Коментирайки решението си да отнеме лиценза за излъчване на TV Rain, NEPLP добави, че е „убеден, че ръководството на TV Rain не разбира естеството и тежестта на всяко отделно нарушение, нито на набор от нарушения“.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че "някои винаги смятат, че има по-добро място от дома, че винаги има повече свобода, отколкото у дома. Това е един от най-ярките примери, който показва, че това са погрешни илюзии".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм