"Правителството на Латвия може да препоръча през септември на няколко хиляди руски граждани да напуснат страната". Това съобщи ръководителят на комисията на Сейма по гражданство и миграция Ингмар Лидака, съобщават от Свободна Европа.

По думите му става дума за пет-шест хиляди души, които не полагат усилия да подновят разрешенията си за престой.

Лидака уточни, че официалните писма ще бъдат адресирани до притежателите на руско гражданство, които все още не са започнали процедура по издаване на разрешение за пребиваване в Латвия по новите правила и не са положили задължителен изпит по латвийски език.

Получилите заповедта ще трябва да напуснат Латвия в рамките на три месеца. Неизпълнението ѝ се наказва с глоба, без да се носи наказателна отговорност. По закон обаче тези, които загубят правото си на пребиваване в страната, която е член на Европейския съюз, ще трябва да бъдат експулсирани.

В Латвия живеят над 25 000 руски граждани със специален статут. Преди да получат руски паспорт, те са били латвийски граждани.

В края на септември 2022 г. латвийският парламент законно анулира разрешенията за постоянно пребиваване на такива хора, считано от 2 септември 2023 г. За да запазят правото си да живеят в Латвия, те трябва да кандидатстват за разрешение за пребиваване по новата процедура.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм