Москва е опростила дългове на африканските държави на стойност 23 млрд. долара. Това заяви руският президент Владимир Путин на втория ден от форума Русия-Африка.

Той каза още, че страните от континента и Русия имат близки приятелски връзки. Президентът заяви, че Русия ще отпусне около 90 млн. долара на африканските държави за развитие. Москва възнамерява да продължи да подпомага развитието на африканския континент, като предоставя търговски преференции, подчерта той, цитиран от ТАСС.

"Русия също така участва в усилията за облекчаване на дълговото бреме на африканските държави. Досега общата сума на опростените от нас дългове е 23 млрд. долара. Според последните искания на африканските държави ще отпуснем още над 90 милиона за тези цели на тяхното развитие", отбеляза държавният глава.

Вчера на форума беше обявено, че Русия е анулирала държавния дълг на Сомалия в размер на повече от 684 млн. долара. Информацията за това беше разпространена от вицепремиера на Сомалия Салах Ахмед Джама. По думите му руската страна опрощава два дълга на африканската държава - за 7,5 млн. долара и за над 684 млн. долара. Той подчерта, че останалите дългове на Сомалия към Русия ще бъдат върнати по нов график, който предвижда възможност африканската държава да отложи плащанията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм