След рекордно ниските сутрешни температури в района на София, когато измерихме октомврийските 7 градуса във вторник сутринта - това не се беше случвало от години, лятото се готви да покаже най-доброто от себе си. 

Затоплянето продължава, много слънчеви часове по морето

Прогностична карта на максималните дневни температури на 23 юли, събота. Pivotal

Синоптичните модели са категорични, че в следващите 10, дори 15 дни, ни чака типично сухо и горещо лятно време.

Лятото се завръща с пълна сила

На всичкото отгоре, някои от моделите показват настъпването на гореща вълна след сряда, 20 юли, при която е възможно да се измерят и рекордно високи температури - над 42, 43 градуса.

Тук е мястото да припомним, че най-високата температура в България е измерена през далечната 1916 година, в Садово - 45,2 градуса. Такава температура след това у нас не е измервана, в момента обаче има вероятност, около 23 и 28 юли да се измерят близки до тази стойност температури. Има вероятност, но дали това ще се случи е отделен въпрос.

Така или иначе, навлизаме в горещ и сух период, който се очаква да продължи вероятно до самия край на месец юли.

След 20-и юли се очакват така наречените "горещници"  и тази година вероятно точно по това време ще измерим и най-високите температури през това лято.

Що се отняса до валежите - казано кракто - няма да вали. Утре и в неделя на отделни, изолирани места, е възможно за кратко да превали, но цялата следваща седмица се очаква да бъде суха и гореща.

Тъй като лятото ще се вихри с пълна сила, при това с високи дневни температури, бъдете внимателни и спазвайте основните правила при горещо време. 

Облекло - светло и по-широко, шапки на главите и не се излагайте на слънце в часовете, когато е най-горещо - от 13 до 18 часа. Възрастните хора и децата са най-застрашени от топлинни удари, затова бъдете внимателни с тях.

Опасността от пожари ще се увеличава с всеки изминал ден, избягвайте да палите огън на открито или, ако това е наложително, бъдете особено внимателни, след като си направите барбекюто, убедете се, че огънят е угасен напълно.

Следващия вторник, на заседанието на Синоптичната комисия ще е ясно вече, дали в края на следващата седмица ще видим летни температурни рекорди. Дано прогнозите се окажат грешни, че такава жега никому не е нужна.

И Западна Европа ще попадне в плен на няколко горещи вълни - районите на Париж, Лондон, Брюксел, Амстердам ще усетят горещия дъх на Сахара, като на места там температурите ще достигнат и 40 градуса, което е необичайно.