Този май приключва по-хладен от обичайното с около 2 градуса под климатичната норма. Вероятно това ще е вторият май, след 2004 година, който ще е толкова студен. Но според средносрочните синоптични модели, всичко приключва на 31 май и от първи юни лятото влиза в своите права, като по поръчка.

Това означава, че от 1 юни нататък температурите ще се пивишат и вече ще са с типично летни стойности, в отделните дни на първата десетдневка на юни до 34 - 36 градуса в низините на страната, в района на София до 30 - 31 градуса.

До първи юни обаче времето остава нестабилно и особено в сряда и четвъртък, възможността за гръмотевични бури се запазва и ще наблюдаваме тези явления, главно следобед, и над планинските райони. 

От петък нататък, включително събота и неделя, времето ще е по-стабилно, възможността за валежи ще е по-малка, а температурите ще се повишат и ще са вече типично летни.

През седмицата започваща от 3 юни, отново атмосферата над Балканите ще се лабилизира, това означава нова възможност за летни бури с гръмотевици, дори градушки, като в различните дни вероятността за тези явления ще е различна. Ето защо трябва да следите краткосрочните прогнози, за да придобиете представа къде и кога отново ще вали.

Първата десетдневка на юни се очертава типично лятна, след това вероятно ще има слабо захлаждане, но тъй като това е в края на периода, който може да се прогнозира, все още е само тенденция.

В Европа времето ще е динамично, ще има валежи и в западните и в централните части на континента, както и в южните части на Скандинавския полуостров. Това ще се дължи на циклонална активност. Температурите на запад ще останат сравнителни ниски, докато над източните и югоизточни райони на континента ще се повишат до типично летни стойности, заради преноса на топли въздушни маси от района на Средиземно море.

Според статии в научни издания, по-високите температури, които се наблюдават в последната година са в резултата на изригването ва вулкана Hunga Tonga-Hunga Haʻapai в Тихия океан през януари 2022 година и изпрати в стратосферата безпрецедентно количество водна пара. Водната пара всъщност задържа топлината в атмосферата в порядъци повече, отколкото всички останали парникови газове, като въглероден диоксид или метан. И според учените това е причината за поставените относителни температурни рекорди в последната година. Според изследователите, в края на тази и началото на следващата година ще започне захлаждане и връщане към нормалните нива.