"Трябва да имаме данъчна система, която насърчава растежа".Това заяви Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика в предаването „Добавена стойност“ по Дарик.

По думите му страна като България, която е доста по-бедна от другите страни в ЕС, трябва да разполага с данъчна система, която да насърчава растежа, инвестициите, труда и предприемчивостта.

"Ако искаме да имаме такава система, тя трябва да е основана на максимално широка основа на ниски данъчни ставки върху тези, които създават и се трудят. Трябва да имаме данъчна система, която насърчава растежа", каза Богданов.

През миналата седмица представителят на Фонда за България Жан-Франсоа Дофен посъветва българските власти да помислят върху това плоският данък върху доходите от 10% да отпадне. Иначе казано - за по-големи заплати да се удържа по-голям данък.

Относно оценката на Международният валутен фонд на финансите на България Адриан Николов, ИПИ коменнтира: "Няма какво да крием, ясно е, че международният валутен фонд се среща с много заинтересовани страни. Те си стоят със старата позиция, че нашата система в момента е нечестна и това е нечестно към бедните".

По думите му определението на Международният валутен фонд е супер общо.

"Те казват- "Бъдете прогресивно данъчно благо, конкретно върху доходите на хората." Корпоративният доход, като че ли не им е толкова интересен, но не предлага конкретна прогресия", коментира той.

"Аз бих се съгласил с тяхното предложение, ако 10% е максималният доходен данък и тръгне надолу. За по-бедните да е 5%, аз за най-бедните 2%. Това ще повиши доходите на най-бедните работници и ще повиши техния стандарт. И най-вероятно ще нанесе някакъв удар върху бюджета, но какъв точно, трябва да се изчисли", заключи Николов.

Чуйте и вижте още от прикачените файлове.