„Народ без култура е народ без бъдеще!“ – под този надслов се проведе днешният, втори подред национален протест на работещите в сектора.

Той беше организиран от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" и  от Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ. Протестът започна пред сградата на МК и премина в шествие до площад „Независимост”.

Стигна се и до известно напрежение когато протестиращите се опитаха да влязат в Министерския съвет и бяха спрени от полицията.

Вместо с обичайните скандирания, протестът започна музика. Хората излязоха на пътното платно и затвориха бул. "Александър Стамболийски”. През последните 30 години културата стигна дъното, заяви Драга Иванова, хорист в ансамбъл „Пазарджик”

По думите на художника-реставратор Влади Руменов културата у нас е на последно място.

Нещата в сектора не са добре, каза Петко Колев, тромбонист в Държавния музикален театър.

Протестиращите настояват да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; промени в Закона за закрила и развитие на културата, държавно съфинансиране на общинските културни институти, както и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински оркестри, фолклорни ансамбли и театри. С тези искания хората се отправиха на шествие към МС и НС. Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев призова премиера Николай Денков да отиде при протестиращите.

Протестът коментира от кулоарите на парламента финансовия министър Асен Василев.

За да подкрепят културните дейци при тях отидоха Тома Биков от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисият по култура и медии и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".  Протестиращите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще преминат към ефективни стачни действия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм