Българските творци отново протестират днес в името на културата. Точно по обяд в много български градове те се събраха, за да призоват управляващите за по-добро отнощение към културния сектор в страната.

„Работещите в сферата на културата и изкуството са най-ниско платените високо образовани хора в България, заяви тази сутрин в ефира на Дарик актьорът Владислав Виолинов от Театъра на българската армия, познат и на варненската публика с многото си роли.

„Усещам дух на единство в ефира на българската култура. Узрява енергия за промяна, защото на всички им е писнало културата да се неглижира от години. Някой трябва да напомни на управляващите, че не трябва да се пести от култура, защото липсата й се отразява на всички аспекти в живота и после трябва да се дава повече за образование и за опазване на обществения ред. Насилието над жени и войната на пътя са прояви на липсата на култура. На културата се гледа като на нещо, което трябва да има незабавни финансови резултати. Актьорите и музикантите имаме възможност да работим допълнително, докато работниците в музеи, галерии и библиотеки нямат тази възможност.”

Предвиденият бюджет за култура е най-ниският процент от БВП на страните в Европа, коментира пред Дарик актьорът Стоян Радев от Варненския театър „Стоян Бъчваров”.

„Протестираме срещу унизително положение, до което са доведени българската култура и изкуство от много години, като това не е проблем от вчера или от оня ден. Чувстваме се унизени да говорим за пари. Надявам се управляващите да се отрезвят, да прогледнат и да си дадат сметка. Надявам се, че в Народното събрания не сме изпратили глупави и безсмислени хора без визия за бъдещето. Това не е проблем само на културните дейци, а трябва да е протест на нацията”. 

Стоян Радев припомни исторически думи на Чърчил, който се обърнал към финансовия си министър с думите: „Ако пестим от култура, няма да има какво да отбраняваме!“