Футболистите на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо и Хари Магуайър са най-обижданите играчи в социалната мрежа Туитър през миналия сезон, според нов доклад, цитиран от „Ройтерс“. Почти три четвърти от футболистите във Висшата лига са получили обидни съобщения, а някои от тях са обект на ежедневни злоупотреби.

Ето как Кристиано и Джорджина кръстиха новородената си дъщеря

Докладът е дело на Института „Алън Тюринг“ и британския медиен регулатор „Офком“. С използването на нова машинна технология е направен анализ на 2,3 милиона съобщения, насочени към играчите от английската елитна дивизия през първите пет месеца на сезон 2021/2022.

Открити са 60 хиляди публикации, считани за обидни, а 68 процента от футболистите от Висшата лига са получили поне по едно подобно послание във въпросния период. Според доклада, един на всеки 14 състезатели ежедневно е получавал такава публикация в Туитър, а половината от всички съобщения са били насочени към 12 играчи - всеки от тях със средно по 15 на ден.

Роналдо сподели първа снимка на новороденото си бебе

Кристиано Роналдо е бил обект на 12 520 злонамерени съобщения, докато Макуайър – на 8 954, а друг футболист на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд е трети в тази негативна класация с 2 557. Общо осем играчи на „червените дяволи“ попадат в топ 10.

Нападателят на Тотнъм Хари Кейн, капитан на националния отбор на Англия и Джак Грийлиш от Манчестър Сити са единствените футболисти в първата десетка, които не са състезатели на Манчестър Юнайтед.

Кристиано Роналдо и Джорджина Родригес - любов от пръв поглед

Тотнъм е клубът, чийто футболисти са получили най-голям процент обидни съобщения общо – 3,7.

„Тези ясни констатации разкриват до каква степен футболистите са подложени на злоупотреба в социалните медии“, заяви д-р Бърти Виджен, водещ автор на доклада и ръководител на отдела за онлайн безопасност в Института „Алън Тюринг“.

Семейството на Роналдо благодари на феновете на Ливърпул за милия жест

„Въпреки че проследяването на онлайн обидите е трудно, не можем да го оставим без последствия. Трябва да се направи повече, за да се спрат най-лошите форми на обидно съдържание, за да се гарантира, че футболистите могат да вършат работата си, без да бъдат подложени на злоупотреба“, добави той.

Но не всички изводи от доклада са лоши, тъй като 57 процента от всички публикации в Тутитър към състезателите са положителни.

Феновете на Ливърпул към Роналдо: „Никога няма да си сам“ (видео)

Говорител на социалната мрежа, цитиран от Би Би Си, коментира, че компанията приветства проучването, но заяви, че вече са внедрени набор от функции за безопасност, целящи блокиране на възможността подобни публикации да достигат до отделни лица.

„Отдадени сме борбата срещу обидите и злоупотребите, а както е посочено в нашите правила, ние не толерираме неправомерните действия или тормоза на хора въз основа на раса, етническа принадлежност, пол или сексуална ориентация“, се казва в позицията на Туитър.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм