По време на посещението си в Горажде върховният представител на Босна и Херцеговина Кристиан Шмит реагира бурно на въпроса на журналист от телевизия N1, който го попита дали е готов да наложи промени в Избирателния закон в Босна и Херцеговина, като се има предвид, че не беше постигнато политическо споразумение, пише сръбско издание.

Освен това репортерът помоли Шмит да отговори на критиките към изказванията му относно липсата на представителство на хърватите и необходимостта това да се промени.

Република Сръбска отлага стъпките за отделяне от общите институции на БиХ

Върховният представител подчерта гневно, че политиците, които ръководят страната, са виновни за настоящата ситуация в Босна и Херцеговина. „Глупости, пълни глупости!“ изкрещя той, видимо ядосан.

„Аз не стоя тук, аз се грижа за тази страна! Това е град, в който хората загубиха живота си и ние не сме тук, за да играем политически игри. А в тази държава хората играят политически игри! Не хора, а политици! Задавайте въпроси, но моля, публикувайте ги, като имате предвид как вземам решения и се отнасям към хората. Извинете, че съм толкова гневен, но всички тези обиди са в главата ми, което е пълна грешка!“ каза Шмит, цитиран от телевизия N1 в Босна и Херцеговина.

САЩ санкционираха президента на Федерация Босна и Херцеговина

„Първо, за да бъда съвсем ясен, никога не съм обсъждал с никого в Сараево или където и да било другаде, че ще променя Избирателния закон, защото след 15 години политиците в тази страна не успяха да го променят. Моля, попитайте ги какво правят! Стига ми тази ситуация в Босна и Херцеговина, където всеки обвинява всички. Приятели, в Европа не е така! Защо не се разбраха в Бутмир? Защо не се съгласиха на априлския пакет? Защо не приеха никакво решение“, попита Шмид, буквално крещящ.

Той подчерта, че му е писнало от ситуацията, в която "всеки твърди, че други трябва да направят нещо".

Разпадане на Босна ще засегне целия район, заяви Кристиан Шмит

Повод за бурната реакция е взетото от него решение за промени в избирателния закон на Босна и Херцеговина в рамките на правомощията му през юли месец. Те бяха от технически характер и трябваше да улеснят провеждането на предстоящите през октомври парламентарни избори. Шмит обаче многократно е бил изправен пред обвинения, че се е опитал да прокара противоречива избирателна реформа в страната.

Бившият министър на Християнсоциалния съюз в Германия Кристиан Шмит се свързва с прилагането на Дейтънското споразумение от 1995 г., което сложи край на войната, след като Босна и Херцеговина се отдели от тогавашна Югославия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм