Русия ще се "консултира" с местното население, за да установи границите на анексираните Херсонска и Запорожска област в Южна Украйна, каза днес на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БТА.

Украйна поиска от Международният съд на ООН мерки срещу референдумите

"Луганската народна република (ЛНР) и Донецката народна република (ДНР) в границите от 2014 г. За Херсонска и Запорожска ще продължим да се консултираме за границите им с населението на тези области", посочи говорителят, попитан дали Русия ще анексира целите области или само частите от тях, които е окупирала.

Песков не отговори на кого принадлежат териториите на тези области, които се намират под контрола на украинските въоръжени сили. "Кои именно (територии)? Сега няма повече какво да добавя по този въпрос", посочи говорителят, цитиран от ТАСС.

ЕС осъжда руската анексия и никога няма да признае незаконните референдуми

Той поясни също, че в новозавоюваните територии не се планира произвеждане на референдуми по въпроса за границите, в които те влизат в състава на Руската федерация. "Поне засега не", каза Песков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм