Британският крал Чарлз III ще възобнови публичните си прояви и ще се върне към обществените си задължения следващата седмица, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Новината идва след слуховете, че състоянието на краля се влошава.

Чарлз III ще започне следващия вторник със символично посещение на център за лечение на рак. Летните му планове включват държавно посещение, на което той ще бъде домакин на императора и императрицата на Япония.

През следващите седмици кралят ще поеме още външни ангажименти, съобщиха от двореца, като отбелязаха, че кралят е „много окуражен“, че ще се присъства отново на повече публични събития.

Бъкингамският дворец предостави актуална информация за завръщането на краля към публичните му задължения и за състоянието му в изявление, публикувано в петък.

„Твърде рано е да се каже“ колко още ще продължи лечението му“, заявиха от двореца.

В текстът се подчертава, че лекарите са „много окуражени от постигнатия до момента напредък и остават позитивно настроени за продължаващото възстановяване на краля“.

Видът на рака не се съобщава, но медицинският екип на краля е „достатъчно доволен от постигнатия до момента напредък, така че кралят вече може да се върне към редица публични задължения“.