В рамките на експеримента „Кардиовектор“ руските членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) за пореден път провериха влиянието на безтегловността върху сърдечната дейност и параметрите на дишането. Това съобщи космонавтът Дмитрий Петелин - специален кореспондент на ТАСС на борда на МКС, цитиран от БТА.

Първият игрален филм, заснет в космоса, излезе в киносалоните в Русия

Двамата с колегата му Сергей Прокопиев са монтирали специално оборудване на лицето и гърдите си, което регистрира медицинските параметри по време на експеримента. По-специално, космонавтите си направиха електрокадиограми (ЕКГ) и отчетоха параметрите на дишането при различни ритми на натоварване.

„Деветата сесия се проведе в четвъртък, шест от тях бяха планирани за първите шест месеца на експедицията. Данните на се проверяват преди полета, по време на него и след него. В космоса се наблюдава подобрение на анаеробните способности като по-дълго задържане на дъха“, обясни космонавтът.

Космическата надпревара не е глобална, а между щатите Колорадо и Алабама

Експериментът „Кардиовектор“ е насочен към комплексно изследване на сърдечно-съдовата система в процеса на адаптиране на тялото към условията на продължителна безтегловност. По време на цялата експедиция се записват физиологични данни и се предават на Земята.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм