Комисията по бюджет и финанси изслуша кандидатите за управител на БНБ.

Първоначално номинирани за поста бяха трима души, но БСП оттегли канидата си Николай Каварджиклиев с аргумента, че „не искат да участват в предварително уреден мач”.

“Не желаем да бъдем смокинов лист”. БСП оттегля кандидата си за БНБ

Така в надпреварата за управител на БНБ останаха двама кандидати - Любомир Христов, предложен от „Възраждане” и настоящия гуверньор Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ-СДС.

И Димитър Радев, и Любомир Хинков са на едно мнение за това, че мястото на България е в еврозоната. Разминаването обаче идва от датата, когато това трябва да се случи.

Според Димитър Радев еврото у нас трябва да бъде въведено на не трябва да е по-късно от 1 януари 2025 г.

Парламентът прие процедурни правила за предлагането на кандидати за подуправители на БНБ

Радев припомни и позицията на БНБ по темата:

Другият кандидат Любомир Христов представи изтъкна, че би започнал работа с изработването и представянето на анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната.  Той изтъкна, че има ползи от присъединяването към европейската валута, но те крият и рискове.

Според Димитър Радев няма логика дебатът да се връща назад с това дали и кога България трябва да въведе общата европейска валута.

ПП-ДБ ще подкрепят Димитър Радев за втори мандат начело на БНБ

Христов уточни, че мястото на България е в еврозоната, но присъединяването през 1 януари 2025 г. създава неоправдани рискове със съмнителни ползи.  Той цитира и доклад на Световната банка от декември миналата година. „При сериозни усилия и удвояване на ръста на БВП, постигнат в периода 2012-2019 г., т.е. около 4% годишно, бихме се доближили до стандарта на живот в еврозоната в следващите 15 години", обясни Христов.

Във вторник депутатите ще се съберат на извънредно заседание, за да изберат новия гуверньор на БНБ.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм