
Седмица преди великденските празници, Дарик радио провери на каква цена може да ни излезе великденската трапеза. Цената на агнешкото месо се оказа най-голямото притеснение на потребителите по време на предпразничното пазаруване. Въпреки това установихме, че в магазина за традиционното великденско основно трябва да оставим около 25-30 лв. на килограм, докато ако го закупим директно от фермер или животновъд, цената е около 10-12 лв. за килограм.
Една седмица преди Великден пазарът за някои хора вече е започнал, а за други тепърва предстои. Пенсионерката Венета сподели какво ще сложи на великденската трапеза тази година.
„Яйца ще сложим на великденската трапеза, козунаци, питка и нещо друго ще сготвим, ако не успеем да си купим агнешко”, каза Венета.
Снимка: Архив
Тя сподели, че на предстоящия Великден може и агнешко месо да не попадне на великденската трапеза.
„Досега винаги. Аз съм човек, който обича този празник от дъното на душата си, но сега ще помислим. Може да сложим, но то ще е минимално, може би недостатъчно. Малко е трудно, защото е много скъпо. 21 до 26 лв. е цената в магазина, а допустимата цена е хубаво да бъде за България до 15-16 лв. най-много, защото сме много зле с пенсиите”, смята жената.
Пенсионерката каза, че за нея пазаруването тепърва предстои, но коментира цените и на останалите продукти.
„Цените на яйцата в момента са задържани, някои са до 34 ст. , други са до 50, до 60, всеки различно ги дава. Козунакът също е скъп”, заяви тя.
Снимка: Архив
Проверка на Дарик в София установи, че цената на козунаците варира между 4 лв. и 12 лв. в зависимост от плънката и съдържанието. В големи търговски вериги средната цена на готовите козунаци беше между 6 и 7 лв. за около 500 грама. Най-скъпият козунак, който забелязахме, беше на цена от около 12 лв. за същия грамаж. Цената на една кора с 30 броя големи по размер яйца в столичен супермаркет беше 10 лв., което означава около 33 стотинки за яйце. За средния размер цената за кората беше 9 лв. отново за 30 броя. Във веригата, обект на нашата проверка, се продаваха и боядисани яйца – 15 броя за 10 лв. В по-малките квартални магазини в столицата обаче видяхме цена на яйцата от 50 стотинки за брой. В голям супермаркет установихме, че агнешко месо се продава на цена от близо 25 и близо 29 лв. за килограм. Стойността, на която се продаваше агнешкото обаче, остана непроменена и в малките магазини.
Припомняме, че агнешкото със син печат обозначава, че месото трябва да е с български произход. Проверката ни показа, че за празничната салата, ако пазаруваме от голяма верига супермаркети, можем да дадем по 5 лв. на килограм за домати и краставици, но в малките магазини установихме и цена от около 4 лв. за килограм. Зелената салата беше около 1 лев и 40 стотинки.
Getty images
Трапезата в Габрово: Месото и млякото са деликатес
Проверка на Дарик в Габрово установи, че единствено цените на великденските яйца са на миналогодишните нива. Яйцата на по-стиснатите кокошки се харчат по 30 стотинки, но домашните държат 50. Габровци естествено купуват козунаците с по-големи дупки. За една година и дупките, и козунаците са поскъпнали с левче и масово различните видове се продават между 4 и 5 лв. Или 450 грама за 450 стотинки. Някои търговци дори се изкушават да напишат 100 грама за левче. Голямото перо в разходите за празника идва от агнешкото. И ако навремето в Балкана овцете са били повече от хората, сега месото, пък и млякото им е деликатес.
Снимка: Архив
В транжорните, които обикновено се изкупуват от региона е по-скъпо, но се намират и по-ниски цени. Габровски фермер обещава миналогодишните цени, но през август.
„Агнетата са ми малки – 8-10 килограма. То като махнеш половината и... Нито едно агне женско няма да продам, защото са ми много стари овцете. 12 лв. за килограм – не вярвам някой да си позволи да вдигне по-висока цена от 12 лв”, посочва фермерът.
В Смолян се очаква леко поевтиняване на яйцата преди празника
Проверка на Дарик в малките магазини в Смолян показва, че цената на яйцата варира между 43 и 45 стотинки за брой. Козунаците се предлагат на цени от 2 до 5,50 лв. в зависимост от грамажа, производителя и плънката. Към момента малките магазини и месарници все още не предлагат агнешко месо, но търговците ни уверяват, че в началото на Страстната седмица то вече ще бъде налично. Те гарантират, че агнешкото ще е с български произход и ще бъде прясно.
Очаква се цената на агнешкото да бъде между 22 и 26 лв. за килограм, приблизително на нивата от миналата година. Търговците прогнозират леко поевтиняване на яйцата в дните преди празника.
Снимка: БТА
Потребителите от своя страна заявяват, че планират да пазаруват в последния момент, като цената остава основен фактор при определяне на количеството.
Венета от София разказа, че дори с увеличенията, пенсиите не са достатъчни.
Чуйте целия материал в прикачения звуков файл.
