Комбинирането на варненските фестивали повдига имиджа на града като фестивална дестинация, за каквато имаме даденост. Това заяви в ефира на Дарик Десислава Георгиева, началник на отдел „Фестивали“ към общинската дирекция „Култура“ и временен шеф на дирекцията.

Като пример за добра колаборация между фестивалите Георгиева даде програмата Интермецо, в която най-големият и дълголетен фестивал в България – музикалният „Варненско лято“ - си партнира с други фестивали, сред които и театралния фестивал „Варненско лято“.

„Не става дума само за финансиране, а за споделяне на ресурс, на знания, рекламни кампании и едновременно с това на публики“, посочи Георгиева. Тя отбеляза, че стремежът е да се правят събития между фестивалите и извън програмата им.

Така например на 15 юни във ФКЦ ще бъде представен уникалният проект „Чаплин пианисимо“, в който специално участие ще вземе синът на Чаплин. Театрално-музикалния спектакъл включва мултимедия с фрагменти от най-добрите филми на великия актьор и музиката от тях.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който започва следващата седмица, продължава да поддържа програма с улични събития. Тази година ще имаме удоволствие да гледаме  два улични спектакъла – такъв ще има на откриването на 1 юни и на 8 юни, когато на входа на Морската градина ще бъде представен вертикален театър на фасадата на НДК-Варна. Такова събитие във Варна не е показвано, разкри общинският отговорник за варненските фестивали.

Музикалният фестивал „Варненско лято“, който ще стартира на 22 юни, тази година включва над 40 събития. Първата десетдневка съдържа големите симфонични оркестри. Сред тях на 29 юни се откроява концертът на Камерния оркестър на Симфоничния оркестър на Баварското радио, обявен за най-добър оркестър в света за миналата година от специализираните издания за класическа музика в Европа.

Официалното откриване ще е традиционно с оркестъра на Държавна опера Варна. Солист ще бъде забележителният пианист Саркис Балтаян, който е от арменски прозход, но от години живее в САЩ.

„Стараем се всяка година да фиксирама всички събития колкото се може по-рано. Информацията е важна, за да може да бъде част от офертата на нашия град като културна дестинация, а и фестивалният туризъм се развива. До такава степен хората разчитат на това, че ще има добро съсържание, че не се подготвят предварително. Това обаче не е толкова хубаво, защото билетите свършват бързо“, коментира общинският културен експерт.

По линия на Плана за възстановяване и устойчивост е заложено финансиране към общините в България, с които да бъдат подпомогнати културните и творчески сектори, посочи Георгиева. Затова, според нея, в следващите две години ще има ръст на голямо културно съдържание в цялата страна. 

Целият разговор с нея е прикачен.