Мандатите за съставяне на кабинет и евентуалната подкрепа към тях обсъдиха в кулоарите на Народно събрание парламентарно представените партии.

След като в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че първият мандат най-вероятно ще е неуспешен и отправи поглед към евентуален кабинет с третия, парламентарно представените партии още веднъж изложиха кой биха и кой не биха подкрепили за редовно правителство.

Борисов иска оставката на енергийния министър, нападал “нашите възможни партньори” ПП

От „Продължаваме промната” коментираха, че приоритет номер едно е всички партии да поискат служебният кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г. За мандатите, Кирил Петков уточни, че остават категорични в позицията си – без подкрепа за ГЕРБ-СДС, като при този вариант от „Продължаваме промяната” ще бъдат конструктивна опозиция.

От „Възраждане” също припомниха позицията си – ще подкрепят единствено мандат, даден на тях. Лидерът на формацията Костадин Костадинов заяви, че правителство може да се състави, но няма да издържи дълго, защото ще е плод на сериозен политически компромис.

Христо Иванов: Ще призовем ПП за сериозни усилия за реализиране на втория мандат

Корнелия Нинова от БСП заяви, че вярват, че може да се състави правителство. "Ние вярваме, че може да се състави правителство, но не вярваме на г-н Борисов", коментира Нинова. 

Тя посочи, че има повод да го каже – днешната среща с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. По думите ѝ от Борисов преди дни са чули, че ще преговаря с БСП и ще подкрепи социален пакет и социалната програма на БСП, а на днешната среща е станало ясно, че ПГ на ГЕРБ-СДС не подкрепят увеличаване на социалните разходи. 

ПП и ДБ: Служебното правителство да внесе бюджет за 2023 г.

Съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов уточни, че за тях първия мандат не е опция и не могат да подкрепят ГЕРБ-СДС. От формацията виждат най-реалистичния сценарий във втория мандат, като ще приканят „Продължаваме промяната” към по-задълбочени разговори.

Той беше категоричен, че за формацията му не е опция подкрепа на кабинет с първия мандат - на ГЕРБ. Оттам нататък, подчерта Иванов, смятаме, че трябва да се положат по-сериозни усилия вторият мандат да бъде реализиран като възможност и ще приканим "Продължаваме Промяната" за малко по-задълбочен и сериозен разговор, защото според нас това е реалистичният сценарий - ако изобщо е възможно да се излъчи правителство, да стане с втория мандат. Вторият мандат е на ПП, редно е те да анонсират как си представят формулата, ние можем да участваме в обсъждане, добави Иванов. 

Бюджет 2023: ГЕРБ и БСП обсъдиха вижданията си за парите в хазната

Според Стефан Янев от „Български възход” заяви, че са готови за участие във всякакви разговори. Янев обясни, че от партията имат план и стратегия, ако третият мандат за съставяне на кабинет дойде при „Български възход”.

"Преди да стигнем до хипотезите за третия мандат, е добре да видим какво ще се случи с първия и втория", призова обаче Янев. Той напомни, че президентът решава на коя формация ще връчи третия мандат. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм