Всички пенсии, върху които са наложени запори по искане на държавен/частен съдебен изпълнител или публичен изпълнител към Националната агенция за приходите, ще бъдат изплатени от Националния осигурителен институт (НОИ) след 11 януари 2023 г. Това съобщиха от пресцентъра на НОИ.

Започва изплащането на пенсиите

По последни данни на институцията това са близо 5500 пенсии. 

Срокът е съобразен с необходимостта от технологично време за обработка на новите размери на удръжките от тези плащания след обнародваното в Държавен вестник на 3 януари постановление на Министерския съвет, с което бе определен нов размер на минималната работна заплата за страната за 2023 г. – 780 лв.

Кога ще се изплащат януарските пенсии?

След направените преизчисления преводите ще бъдат извършени в зависимост от начина на изплащане на всяка пенсия - с пенсионен запис, ако се изплаща чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната платежна сметка на пенсионера, ако се изплаща чрез банка или друг доставчик на платежни услуги.

Продължават да се увеличават възрастта и осигурителният стаж за пенсиониране

Размерите на удръжките от пенсиите, за които е допустимо налагането на запори, се определят в зависимост от размера на минималната работна заплата за страната. Съгласно действащата нормативна уредба, принудителното изпълнение може да бъде насочено само върху пенсии с месечен размер над минималната работна заплата. Не се правят удръжки от пенсиите под този размер. Посочените ограничения не се прилагат за удръжки от пенсиите в изпълнение на задължения за издръжка, информират от НОИ.

По-рано този месец от института съобщиха, че изплащането на пенсиите през януари 2023 г. чрез пощенските станции ще започне на 9 януари (понеделник) и ще приключи на 20 януари (петък). Графикът за всички видове плащания, извършвани от НОИ към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпен през интернет страницата на института. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм