Украйна обвини в събота Кремъл, че ще бъде отговорен за всяка хранителна криза, ако сделката за износ на украинско зърно от Одеса се провали, след като руските ракети удариха черноморското пристанище, предаде БГНЕС.

Украйна: Русия удари пристанището в Одеса

„Руският ракетен (удар) е плюнката на Владимир Путин в лицето на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и турския президент Реджеп Ердоган, които положиха огромни усилия за постигане на споразумение“, каза говорителят на външното министерство Олег Николенко.

„Ако постигнатото споразумение не бъде изпълнено, Русия ще носи пълната отговорност за задълбочаването на световната хранителна криза“, добави той.

Русия, Турция, Украйна и ООН подписaха споразумение за износ на зърното

Антонио Гутериш в събота „недвусмислено“ осъди ракетните атаки по-рано през деня срещу пристанището на Одеса, което е от ключово значение за сключената с посредничеството на ООН сделка за износ на зърно между Русия и Украйна.

„Генералният секретар недвусмислено осъжда докладваните удари в украинското пристанище Одеса“, каза неговият заместник-говорител Фархан Хак в изявление. Той добави, че: „Пълното изпълнение (на сделката) от Руската федерация, Украйна и Турция е наложително.“

Руският удар бе осъден и от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм