Комисията за енергийно и водно регулиране е готова, ако парламентът й гласува правомощие, да въведе блок тарифи за тока и водата. Това обясни председателят на КЕВР Станислав Тодоров по държавното радио, попитан как хората могат да бъдат компенсирани за новите, по-високи цени.

Рязко поскъпване на парното и леко повишение за цената на тока, предлага КЕВР (обзор)

"Готови сме, ако Народното събрание (НС) ни гласува това правомощие, да въведем блок тарифи - до определено количество ток, вода да се плаща по една тарифа, над нея - цената да бъде по-висока. КЕВР е готова за такава мярка, има опит с такова ценообразуване и то може да бъде въведено с извънредно ценово решение на регулатора. В него може да попадне и парното", посочи Тодоров.

Така например, ако си в двустаен апартамент, цената ще бъде тази, която домакинството е плащало м.г. - т.е. на практика няма да има увеличение, обясни той ефекта от мярката, ако бъде въведена.

По думите на председателя на регулатора българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в Европа.  Той смята, че бизнес потребителите трябва да имат дългосрочни договори и за електричество,  каквито те имат за газа.

Трайков: Защо правителството продължава да гали с перце „Нефтохим"

Тодоров  уточни, че въвеждането на нулев акциз и намаляване на ДДС на девет на сто, каквото е намерението на управляващите, не са отчетени в предлаганите в момента цени. Когато НС ги гласува, цените за парното ще паднат, подчерта Станислав Тодоров. Според него, във всички парламентарни групи има осъзнаване, че енергийната криза ще продължи, независимо кой управлява.

"В енергийната комисия има единодушие, че трябва да се вземат мерки", добави той.

"Председателят на КЕВР призова хората и бизнеса да предприемат мерки за намаляване на консумацията, защото, по думите му, в момента има енергийна криза, която Европа не е преживявала от 80 години, и трябва да бъде решена с усилията на всички в дългосрочен план. Русия използва енергийните си доставки като оръжие за оказване на международен натиск и няма да се откаже следващите години, това означава, че трябва да се мобилизираме като общество", посочи Тодоров. 

"Защото, обясни той, сметката се плаща и въз основа на консумираното количество. Затова, според него, е добре през лятото да се вземат мерки за намаляване на консумацията, например чрез саниране на жилищата. Бизнес потребителите също да помислят какви инвестиции да направят в предприятията си, за да постигнат по-добра енергийна ефективност, посъветва председателят на Комисията. От плана за възстановяване ще дойдат и пари за тази дейност за едно и многофамилни сгради", добави той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм