Световното първенство в Катар стана обект на множество критики, още преди дори да е започнало. Причината са лошите условия на труд, които получаваха работниците, отговорни за строежа на стадионите за Мондиала, както и множеството рестрикции спрямо феновете, които въведа катарското правителство, пише dsport.

Точно преди началото на Мондиала генералният секретар, отговорен за провеждането му, Хасан Ал-Тавади, излезе с остро изявление срещу критиците на този Мондиал.

Ники Минаж, Малума и ливанка в най-новата песен за Световното (ВИДЕО)

„В неделя вечер, в Ал Хор, един исторически момент в арабския свят ще бъде записан в историята, когато Катар и Еквадор открият Световното първенство. Церемонията по откриването и стартът ще сложат край на дълъг и труден 12-годишен път, откакто получихме правото да бъдем домакини на най-голямото събитие в света за първи път в нашия регион“, започна изявлението си той.

„Това световно първенство е може би най-дискутираното и коментираното, дори преди да е ринтната и една топка. Жалко е, че голяма част от тези коментари са насочени към възприемане на дезинформация, отхвърляне на нюанси и дълбочина и често разчитане на расистки тропи, основани на дългогодишни стереотипи и предразсъдъци за Близкия изток и арабския свят“, недоволен е Ал-Тавади.

Иноватор: Луис Енрике се пусна на стрийм от Катар, 150 000 го гледат (ВИДЕО)

Той заяви, че страната приема критика, но не и безпочвени обвинения: „Това не означава, че отхвърляме градивната критика. Ние сме пряко ангажирани и обмисляме всяка дума. Уверихме се, че този турнир е маяк на напредъка, допринасяйки за международно признатите трудови реформи в нашата страна. Нашата визия за този турнир беше, че той трябва да служи като платформа за изграждане на мост между Изтока и Запада, признавайки нашите различия и празнувайки общата ни човечност чрез страстта, която в крайна сметка ни обединява: футболът“.

„В настоящия глобален климат трябва да ценим тези редки възможности да се обединим. Красотата на Световното първенство по футбол е, че привлича хора от всички краища на Земята, от всички сфери на живота и оставя наследство от приятелство и разбирателство, което разбива недоразуменията, предразсъдъците и стереотипите“, каза още той относно обединяващата сила на футбола.

Катар ограничава продажбата на алкохол на Световното

Той също така подчертава обединението, което Световното ще донесе на арабския свят: „Това е много важно за 450-те милиона души в нашия регион, които живеят и дишат с футбола. Нашите народи са обединени от история, език, култура и религии. Различните страни поддържат свои собствени традиции. Безспорното е, че от Алжир до Катар футболът е нашата обща страст. От 1930 г. сме свидетели на правенето на история на всеки континент по време на Световното първенство. И този път от нас зависи дали в нашата земя се вярва на историята“.

„Въпреки тези, които вярват, че Катар и арабският свят са негодни или недостойни да бъдат домакини, фактите показват, че хората не са съгласни: 97% от билетите са продадени. Обединеното кралство е сред първите пет пазара за тези продажби. Ние сме развълнувани да приветстваме хората и да споделим културата на гостоприемство, която ценим като катарци и араби. Гордеем се с това кои сме и с ценностите, които защитаваме. Ние сме нация, която винаги е защитавала отвореността, диалога между народите и обединението на хората. Тези ценности са същността на Световното първенство“, завърши той.

„Мечтите ни така и не се сбъднаха“. Те помогнаха за изграждането на Световното в Катар, а сега се борят за оцеляване

Катар ще открие Световното първенство, което ще се проведе в страната между 20 ноември и 18 декември, с рецитиране на Корана.

Това стана ясно от кадри от репетициите преди грандиозното откриване, което е предвидено за неделя (20 ноември), от 16:45 часа българско време. На тях се вижда как деца са седнали пред ислямски проповедник и рецитират от Корана в средата на футболно игрище.

На откриването ще има рецитиране на свещената книга на Исляма, който е официалната религия в Катар и заради който държавните власти въведоха немалко рестрикции срещу феновете, които ще дойдат да гледат Световното. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм