Нагласата е да има правителство с третия мандат. Това е отговорното поведение. Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански, председател на Бюджетната комисия в 47-ото Народно събрание.

„Има шансове за трети мандат, положително съм настроен. Виждам, че и при колегите от ДБ, и при колегите от БСП има желание за съставяне на правителството. Не обичам квалификациите. Бих нарекъл следващия кабинет, не кабинет на компромиса, а правителство, което трябва да стартира реформите“, подчерта Каримански.

Радев проведе срещи с парламентарните групи (обзор)

От ИТН не настояват този мандат да бъде даден на тях. „Която и от другите политически сили да вземе мандата, желанието е да има правителство“, каза той пред БНТ.

Каримански заяви, че е важно да се обсъди темата с програмата на едно бъдещо правителство. „Не избираме дадена личност за даден пост. Важна е политиката. Естествено и личностите са важни. Важно е тази личност да обединява и парламента, и общественото мнение. Трябва да вървим към компромиси и консенсуси, които ще позволят да вървим напред в условията на криза. Кризата изисква бързи решения“, посочи той.

Каримански заяви, че има реформи, които все още не са осъществени. „Надяваме се те да бъдат осъществени. Трябва да бъде направен цялостен комуникационен план между партньорите в правителството, за да не се късат нещата впоследствие“, подчерта депутатът от ИТН.

ИТН: Може да има същата коалиция, но структурирана по различен начин

Той заяви, че те са готови за диалог. Знак за това е, че Слави Трифонов няма да бъде на първа линия. Същото се отнася и до председателя на ПГ Тошко Йорданов.

„Крачката назад, която прави Йорданов, е в името на това да има правителство. Той разбира колко важно е България да има кабинет. Следващите месеци не са никак розови. Виждаме какво става с еврото, с газовите доставки“, обясни Каримански и добави: „Когато едни лидери дават крачка назад, тогава и други лидери трябва да направят същото“.

Според него на преден план трябва да излязат технократите. „Преговорите ще се водят от експертите на ИТН, които имат опит. Важно е нашият знак да бъде разчетен правилно. Всеки един от нас трябва да направи компромис“, каза председателят на Бюджетната комисия.

Журналист пред Дарик: Хората искат ръст на доходите и сигурност, не махленски клюки

Любомир Каримански заяви, че нито той, нито Ива Митева, която познава много добре, не са изпълнявали поръчки на лидера на ИТН. „Не съм получавал обаждания за каквото и да било. Действал съм по собствена съвест. Не гласуваме по команда“, добави той.

По отношение на икономическите процеси и задаващата се тежка ситуация от есента, Каримански каза, че „има място за притеснение, но няма място за паника“. Според него проблемът е със средносрочните и дългосрочни източници за доставка на природен газ.

„Знаем за двата танкера, след това за азерския газ и до тук. Не знаем какво ще правим в средносрочна и дългосрочна перспектива с природния газ“, призна той.

БСП, ИТН и ДБ са готови да се опитат да съставят правителство

Каримански коментира и така нареченият рекорден износ.

„Износът е пораснал, защото изнасяме много оръжия. Няма да кажем към кои. Важен е номиналният ръст, а той е равен на темповете на инфлацията“, каза финансистът.

Той отбеляза, със съжаление, че „инфлацията продължава да расте, макар и с по-бавни темпове, но продължава да расте“. „Няма признаци за успокояване на инфлацията“, подчерта Любомир Каримански.

Според него е важен цивилизационния избор на Европа във войната с Украйна. Всички ще платим цената на тази война.

„Не смятам, че е необходимо да има още една актуализация на бюджета преди бюджетната процедура за 2023 г., което е през септември. Ако има нов парламент, през октомври той може спокойно да се заеме с актуализацията бюджета“, заяви Каримански. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм