"БСП за България", "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) са готови да получат третия мандат и да положат усилия да съставят правителство. Те подчертават, че решението е на президента, утре предстоят консултации при държавния глава, преди връчването на третия мандат. Това стана ясно от коментари на депутати в кулоарите на парламента.

Партиите от разпадналата се четворна коалиция препотвърдиха готовността си отново да опитат да управляват

Днес на среща с президента от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да упражнят даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание, както и няма да посочват кандидат за министър-председател. 

Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи

ГЕРБ-СДС върнаха мандата неизпълнен, вкарват страната в поредна политическа криза, е мнението на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров. Той подчерта, че това, което предстои, е в ръцете на президента. Ние сме получили покана и ще се явим на консултациите в 9:00 часа утре, за да говорим около реализацията и възможностите за третия мандат, увери депутатът.

Христо Иванов: ДБ ще направи опит да състави правителство

Гюров обясни, че ПП биха подкрепили разговори около програмата, която беше одобрена от коалиционните им партньори в момента - "БСП за България" и "Демократична България". И добави, че персонални решения въобще не са тема на разговор. 

Балабанов: Ако дойде при нас мандатът, сядаме и преговаряме

Ако мандатът отиде при "Има такъв народ“, сме заявили, че с тази формация и с нейното ръководство не можем да разговаряме, защото те са тези, които развалиха съществуващата коалиция, припомни Гюров.

На въпрос дали ПП биха влезли в коалиция, в която присъства и ИТН, отговори, че не иска да коментира на този етап такава хипотеза. Ние имаме ясна позиция, че с ИТН не можем да разговаряме в този момент, изтъкна председателят на ПГ на ПП.

Ако мандатът дойде при нас, ние ще подходим максимално отговорно в тази ситуация, увери Станислав Балабанов от ИТН. Преговори с "Продължаваме Промяната" – да, но без Кирил Петков и Асен Василев, потвърди той позицията на партията.

По думите му, който е мандатоносител, той ще задава дневния ред на преговорите и всяка една политическа партия ще преговаря с него. А иначе, за нас не е логично Петков и Василев да са на поста министър-председател, посочи депутатът, като уточни, че с ПГ на ПП е логично да седнат да говорят първо по политики, за програма, за какъв период от време ще се изпълнява. Чак тогава говорим за личности, зависи наистина кой ще носи отговорността за преговорите, допълни Балабанов. Той изрази надежда да има достатъчно време и спокойствие, за да бъде проведен нормален разговор.

Гюров: ПП няма как да води разговори с ИТН

Балабанов отбеляза, че социологическите проучвания показват, че българското общество не иска нови избори. Т.е. иска ние да работим, за да можем да извадим държавата от кризата, добави депутатът. 

Ако следващият мандат бъде даден на "БСП за България", ще положим всички усилия да има редовно правителство, коментира Борислав Гуцанов от левицата. Той подчерта, че е по-разумното, по-държавническо да се направи опит за сформиране на нов кабинет. Депутатът припомни решението на Националния съвет на БСП да не се преговаря с ГЕРБ и ДПС, под огромен въпрос били "Възраждане", защото близо 70 на сто от гласуванията им в Народното събрание, по думите на Гуцанов, се припокривали с тези на ГЕРБ и ДПС.

Той уточни, че за разговор, ако получат третия мандат, биха поканили досегашните си партньори от управляващата коалиция, но като се отчетат допуснатите през тези шест месеца грешки.

Нека първо видим на кого ще бъде даден мандатът и тогава да коментираме, тъй като опциите са много - от това кандидатът да бъде равно отдалечен от всички до това да е от най-голямата политическа партия или друга кандидатура, свързана пряко с мандатоносителя. Националният съвет трябва да се произнесе по толкова важни въпроси, ако се стигне до конкретни имена, обясни Гуцанов.

Очаквано беше ГЕРБ-СДС да върнат мандата, тъй като те и да искат не могат да съставят кабинет в рамките на това Народно събрание и в следващи, защото изолацията им е видна, коментира депутатът от "БСП за България". Добре е, че президентът ще проведе консултации - нещо много по-различно от първия мандат, добави той. Ситуацията е достатъчно сложна и смятам, че всяка една институция трябва да носи своята отговорност и е добре да има диалог между политическите сили, за да се стигне до сформиране на кабинет, каза Борислав Гуцанов. 

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че ако им бъде даден мандатът, от ДБ ще са длъжни да предложат формула за съставяне на правителство. Смятаме, че това ще бъде трудно, но възможно, посочи той. С малко повече отговорност и отрезвяване от това, което видяхме в последните седмици, мисля, че може да се реконструира досегашното мнозинство, ако всички са си направили някакви изводи, и да излъчим един кабинет, който да не е толкова политически, може би с по-ограничен времеви обхват, но да преведе страната през следващата зима, а защо не и да стигнем до въвеждането на еврото, каза Иванов. По думите му тези параметри са въпрос на преговори с останалите политически сили, а този мандат по необходимост е "колективен спорт".

"Ние не смятаме, че на всяка цена трябва да има кабинет. Ние сме длъжни отговорно да опитаме да го съставим, но той има смисъл да съществува, само ако продължим тенденцията на промяна и на реформа, ако това бъде отново кабинет на промяната", коментира председателят на ПГ на ДБ.

Според Иванов има логика премиерът да бъде излъчен от средите на "Продължаваме Промяната". Ще преговаряме с четирите формации, които досега управляваха, защото смятаме, че това е формула, която избирателите, въпреки всички трудности, биха приели, но при много сериозно отчитане на всички горчиви уроци, които извадихме дотук, заяви той.

Опозицията - ДПС, "Възраждане" и ГЕРБ-СДС, се обяви за възможно най-бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм