"Не АПИ е отменила решенията за обществните поръчки за ремонт и поддържане пътищата. Те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация", коментира на брифинг регионалният министър в оставка Гроздан Караджов.

Мотивът за тях е, че условията, заложени е процедурите, са изключително рестриктивни и в полза само и единствено на държавата. В шестте решения на комисията констатациите били почти идентични, като сред най-основните са, че има прекалено много процедури по одобряване и преглеждане на изпълнените работи по договор и липса на срок за изпълнение на гаранция за изпълнение на договора.

Кирил Петков: Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ

Караджов изтъкна, че проблемът със срока 30 септември, когато трябва да се прекратят старите договори на пътните фирми, произтича от личното настояване на Кирил Петков в решението на Народно събрание от април за пътните ремонти да залегне условие евентуално служебно правителство на Румен Радев да не може да се разплаща с тях.

Зам.-министър: Пътната политика е заложник на порочна система на АПИ

По думите му след 30 септември няма да може да се извършват дори и аварийни ремонти.

След информацията, че държавата е лишена от пътно поддържане в следващите от 6 до 7 месеца заради спрените обществените поръчки за ремонт и поддръжка на пътищата, дойде призив от премиера Кирил Петков. Във „Фейсбук” той коментира, че очаква регионалният министър в  Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на пътната агенция, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми.

Според Петков действията на МРРБ и АПИ от тази седмица са показателни, че на България е нужно ново антикорупционно мнозинство, което да пресече завинаги порочните модели на предишната власт и да върне институциите на гражданите.

Отговорът от Караджов не закъсня. 

Чуйте го в аудио файла:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм