Ако през последните няколко месеца сте се обърнали към Google, за да разберете войната между Израел и Хамас, не сте сами, съобщи CNN.

В понеделник технологичният гигант публикува доклада си за 2023 г. в областта на търсенето и данните показват, че хората по света са търсили информация за нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалата военна кампания на Израел в Газа.

"Войната в Израел и Газа" оглави тазгодишния списък на новинарските тенденции в САЩ и в световен мащаб, а "какво е Хамас", "какво се случва в Израел" и "защо Хамас нападна" бяха сред топ заявките за търсене в САЩ през годината, започващи с "какво е" или "защо".

Потопяемият апарат "Титан", който се взриви по време на пътуването, за да види останките на "Титаник", и предизвика мащабно международно търсене, беше следващата водеща световна новинарска тенденция след войната, следван от опустошителното земетресение в Турция и Сирия през февруари, при което загинаха повече от 50 000 души.

Годишният обзор на Google "Годината в търсенето" е моментна снимка на хората и явленията, които са предизвикали любопитството на хората и са привлекли вниманието им - в списъците се посочват запитванията за търсене, при които е имало голям ръст на трафика за продължителен период от време в сравнение с предходната година. Освен големите новинарски събития като войната, сърдечният арест на Деймар Хамлин по време на мач от НФЛ, смъртта на звездата от "Приятели" Матю Пери и "Барбенхаймер" са някои от другите истории, които са накарали хората да говорят през 2023 г., според данните.

Хамлин, защитникът на Бъфало Билс, чиято опустошителна контузия през януари отново разпали дебат за безопасността в НФЛ, оглави списъка на Google с най-търсените хора и спортисти. Други имена, които доминираха в тенденциите на търсене през тази година, включват съответно: А: актьорът Джереми Ренър, който в началото на годината претърпя инцидент с почти фатален край; влиятелният женомразец Андрю Тейт; френският футболист Килиан Мбапе и футболистът на Канзас Сити Чийфс Травис Келсе, който постоянно попада в заглавията на вестниците, откакто романсът му с Тейлър Суифт стана публично достояние.

Списъкът на Google също така подчертава някои от хората, които сме загубили тази година, тъй като хората скърбят за смъртта на Пери, Тина Търнър и Шиниъд О'Конър.

"Барби" и "Опенхаймер" бяха най-търсените филми през годината, следвани от боливудския блокбъстър "Джаван", криминалния трилър "Звукът на свободата" и "Джон Уик: Глава 4". Постапокалиптичната драма "Последният от нас" на HBO, както и "Сряда" и "Джини и Джорджия" на Netflix, оглавиха списъка с най-търсените телевизионни предавания. Междувременно песента "Idol (アイドル)" на японския дует Yoasobi и противоречивата "Try That in a Small Town" на Джейсън Алдийн оглавиха запитванията за търсене на песни.

Тазгодишните тенденции в търсенето разкриха и промени в езика и начините на общуване. "Rizz", оксфордската дума на годината за 2023 г., която по същество се отнася до "харизмата" на даден човек, беше водещото запитване за търсене на жаргонни определения - категория, която включваше също "това се дава", "cringe" и "no printer".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм