Използването на мобилни телефони в самолета е забранено, тъй като те може да създадат смущения в навигационните системи на самолета и да предизвикат различни проблеми, съобщават от CNN.

Какви са правата ни, ако отменят полет заради бедствие?

След успешното кацане на самолета, ни се позволява да изключим режима на полета, но е възможно да се сблъскаме със затруднения при получаването на силен мобилен сигнал на определени летища. Тази ситуация се дължи на факта, че много от летищата са известни като "мъртви зони" за мобилния сигнал. Това се случва поради ограниченията в поставянето на мобилни кули на летищната територия, които не могат да бъдат разположени директно на аеропорта поради ограничения във височината.

Пътник в самолет принуди екипажа да кацне принудително заради липсваща храна

Защо не мога да използвам телефона си?

Няма да бъдете глобени, ако извадите телефона си, докато вървите към терминала, но представител на авиокомпанията може да ви направи забележка за неспазване на правилата. Ако обаче решите да тичате по пистата или в близост до нея, може да бъдете арестувани от федералната полиция.

Перонът на летището е много натоварен не само със самолети, но и с колички за багаж, камиони за кетъринг, камиони за извозване на самолетни отпадъци и камиони за гориво. Приоритет на персонала е бързото и безопасно отвеждане на пътниците от перона на летището до сградата на терминала.

Майка и бебе не бяха допуснати до борда на самолет на нискотарифна компания

Ако сте разсеяни, докато вървите към сградата на терминала, защото говорите по телефона си, това може да бъде много опасно и дори смъртоносно, ако се окажете твърде близо до работещ самолет. Действащият реактивен двигател е изключително горещ и има силен отработен въздух. Освен това в предната част на двигателя има зона с ниско налягане, наречена зона на поглъщане, която може да засмуче човек. Наземният персонал е обучен да стои на разстояние най-малко 10 метра от тази зона. Тази информация обаче не се съобщава на пътниците.

„Просто исках да сляза“: Мъжът, отворил вратата по време на полет, се почувствал „дискомфортно“

Мит за горивото

Може би сте чували, че мобилните телефони могат да предизвикат пожар в близост до гориво, а самолетите, разбира се, се зареждат с гориво на летищата.

Въпреки това вероятността горивото да се запали по време на този процес е изключително малка, тъй като камионът за зареждане с гориво е свързан и "заземен" със самолета: операторът прикрепя проводник към самолета, за да премести натрупаното статично електричество на земята, за да предотврати всякаква възможност за искра.

В пресата се появиха истории за мобилни телефони, предизвикали пожари на бензиностанции в Индонезия и Австралия, но те се оказаха неточни. Няма доказателства, че телефонът може да предизвика пожар

Мъж закачи камера на куфара си, за да разбере какво правят с багажа му на летището (видео)

Защо ни казват да не снимаме?

Този принцип варира в зависимост от специфичните процедури на различните летища и техните мерки за сигурност. Въвеждането на по-строги мерки също може да доведе до внедряване на нови технологии. Секторите за сигурност на летищата се стремят да предотвратят записването на дейността им.

Тези ограничения са пренесени от промените в сигурността на летищата след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Сега федерализираните екипи за сигурност - TSA (Transportation Security Administration) в САЩ и Министерството на вътрешните работи в Австралия - често променят процесите си, за да предотвратят наличието на каквито и да било разпознаваеми модели, които биха могли да бъдат използвани за създаване на пробив в сигурността.

Процесът на сигурност на летищата е основна пречка за движението на пътниците поради процеса на проверка. Ако се прецени, че пътник забавя процеса, като прави снимки или говори по телефона си, ще му бъде напомнено да изключи устройството си и/или да спре да снима персонала по сигурността и оборудването.

Ако откажете да спазвате правилата на процеса на проверка, ще ви бъде отказано влизане в зоната на изхода на летищния терминал и ще пропуснете полета си. Можете ли да бъдете арестувани и за това, че използвате телефона си? Зависи от летището и държавата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм