Право да гласуват имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, без поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода.

Трудноподвижните избиратели гласуват чрез мобилна урна.

Най-важното за изборния ден

Според списъците над 6 600 000 българи имат право да гласуват. Избирателните секции в страната са 11 818. След промените в Изборния кодекс от края на миналата година, в повечето секции гласоподавателите ще избират дали да гласуват с хартиена бюлетина, или с машина.

В 9366 секции, освен хартиено, ще има и машинно гласуване. В секциите с повече избиратели машината ще бъде една, а не както на предишните избори – две. Само с хартиени бюлетини ще се гласува в секциите с по-малко от 300 избиратели.

Машинният вот ще бъде по-различен от този на предходните избори. Когато влезе в секцията, избирателят получава чип карта, която трябва да вкара в устройството, а след това да отбележи вота си на екрана. Разликата е, че вместо контролна разписка, този път машината отпечатва т.нар. бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде сгъната с текста навътре, след което комисията ще я подпечата откъм гърба. Тогава избирателят я пуска в специалната урна за машинни бюлетини и връща чип картата. За разлика от хартиената, машинната бюлетина винаги носи действителен глас.

Що е то екзитпол?

Ако избирателят избере да гласува с хартия трябва да получи бюлетина, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се полага печат. Гласува се зад параван, със син химикал. След това комисията поставя втори печат и къса отрязъка с номера ѝ. След това избирателят я пуска в урната.

Новост на тези избори ще е видеонаблюдението. След края на изборния ден на 2 април членовете на секционните комисии ще трябва да снимат в реално време преброяването на бюлетините и попълването на протокола. Процесът ще се предава на живо в интернет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм