Известният румънски пианист  Михай Унгуреану ще бъде гост солист в концерта на Симфониета Враца тази вечер.В програмата на концерта „Темпераменти“ ще прозвучат творби на  К. Нилсен - Симфония № 2 (премиера за Враца) и А. Маркес – Дансон № 2 и прочутата " Рапсодия в синьо" на Гершуин. 

Михай Унгуреану  дебютира на 16 год. Възраст в изпълнение на Клавирния концерт №1 на Лист заедно със симфоничния оркестър на Крайова.След като завършва гимназия по изкуствата в Крайова, учи в Музикалната академия в Букурещ.

За първи път е гостувал в България преди близо 30 години, когато врачанският оркестър е бил под ръководството на незабравимия Валери Вачев.

Заедно със симфоничния оркестър на Българското радио е гостувал още тогава на много места в Италия – от юг до Милано. Познава страната ни и харесва да бъде солист с българските си колеги.

След репетицията с оркъстъра  пианистът отговори на въпросите на Дарик радио:

Как избрахте пианото като инструмент ?

 Този избор направиха родителите ми, защото започнах на  6 години в  Крайова, родния ми град,  продължих в Консерваторията в Букурещ, а след това се обучавах в мастер класове в Неапол и Милано.

В творческата  си кариера имате ли предпочитам композитор или произведение?

 В младостта  си харесвах руската школа – преди всичко обичах музиката на Чайковски и Рахманинов.  След това се влюбих в джаз симфонията, още  се чувствам студент в това направление , но обожавам и Брамс. Казват че се научаваш да свириш след 50-тте си  години музиката му. Трябва да имаш по – широк хоризонт, за да го свириш.

 Фамозната руска школа,  италианските композитори, немците Брамс, Шуман, Моцарт, триото на класицима – Хайдн, Моцарт и Бетовен – това са опорните точки за мен.

Какви са впечатленията Ви от Симфониета Враца?

 Винаги е приятно да видиш развитие на оркестър. Намерих след 30 г. младежки оркестър, с интернационален състав. Може да се каже, че е проява на  глобализъм в действие. Това се отразява много добре на музиката, която правят.

След концерта Ви във Враца какво Ви предстои?

Връщам се в Крайова . Очакват ме нови концерти през м. март. С известен цигулар  ще свирим соната за цигулка и пиано  на Бетовен и творби на  Брамс .

След това ще гостувам в Германия за конкурс, където ще журирам. Искам да подготвя конкурс в Крайова, посветен на  известния румънски композитор Дино Лепати.

Имах студенти в Клуиж,  в Крайова, но предпочитам да пътувам и да правя концерти. Предпочитам да правя мастер класове по света. /Пианистът е гостувал в САЩ , Канада, Япония, Южна Корея, Италия, Франция, Германия, Гърция и Република Молдова./

Намирате ли някаква промяна в България днес?

Очевидна е промяната на страната Ви  след времената на комунизма. Виждат се още  тук-таме неговите следи – макар понякога и в архитектурата, носталгия има.

Харесва ми да идвам в страната Ви, за археологически разкопки от времето на траките – идвам  за разследвания от времето на гетите  - цар  Дромикети, където се работи близо до Разград, в Балчик, където  нашата кралица  Мария има красив дворец там, идвам да посетя, исторически места, защото имаме далечни прародители траките.

Ще ви чакаме за нови концерти и успех ви пожелавам.   

Концертът започва в 19 ч. в Градската концертна зала. Диригент ще бъде Иван Илиев.

Билети и абонаментни карти, за Юбилейния полусезон Зима-Пролет'24 на Симфониета-Враца, са в продажба в Билетен център "Гъбката". За резервации и информация тел. 0896718303, 0899827060.