Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" публикува 9-минутен клип, заснет с дрон, на който ясно се виждат израелски военни бази и сгради с цивилни като търговски обекти, жилищни комплекси и др. На това Израел отговори, че се намира в готовност за отбрана при необходимост с предупреждение за “всеобхватна война”.

Обезпокояващото видео идва като провокация, когато израелската армия е одобрила и потвърдила планове за офанзива в Ливан. С това Израел е предприела увеличаване на готовността на войските по северната граница на страната.

От израелската армия обясняват, че одобрението на тези планове не означава неизбежна война между Израел и "Хизбула", а е по-скоро подготовка за подобен сценарий.

Видеото и реакцията на Израел

Видеото, публикувано от ливанската групировка, вся смут сред израелските граждани. Това предизвика незабавен отговор от израелските власти. 

Министърът на външните работи на страната Израел Кац коментира в социалната мрежа X, че израелските военни сили са готови да променят отношението си срещу "Хизбула" и Ливан, предвещавайки големи загуби от ислямска страна. 

Кадрите на "Хизбула" показват силно населени цивилни градове между град Хайфа и южната граница на Ливан. Заснет е и военен комплекс на израелската компания за произвеждане на оръжия Rafael. 

Във връзка с направеното видео генералният секретар на "Хизбула" се похвали, че е снимал пристанищата на град Хайфа, принадлежащи на големи китайски и индийски компании. С това изявление той заплаши за възможна атака.

"Хизбула" коментира, че това е “първото видео”. Вероятността, ливанската групировка да е направила още подобни клипове на израелската територия, е голяма. Тази хипотеза беше потвърдена и от депутат на "Хизбула" в ливанския парламент, който намекна в социалните мрежи, че предстои публикуването на още подобни кадри.

“Психологически терор”

Реакция от израелска страна имаше и от кмета на град Хайфа Йона Яхав. Той определи видеото на "Хизбула" като “психологически терор” и поиска план за защита на града. Кметът на Хайфа критикува също пренебрежителното отношение към важния пристанищен град от страна на израелските военни сили в началото на войната.

Съветник на САЩ в Бейрут

САЩ и съюзниците на Израел работиха усърдно през последните месеци за намаляване на напрежението между Израел и "Хизбула" чрез дипломация, но без резултат. След излъчването на видеото и заплахите на Израел, САЩ предприе нови мерки за преодоляване на конфликта.

За да се избегне разширяването на войната, САЩ изпрати тази седмица съветник на Байдън Амос Хохщайн, който да намери дипломатическо решение в напрегнатата военна ситуация.