Дефицитът от 6,4% в държавния бюджет крие огромни рискове за влизането ни в еврозоната, коментира в предаването „Стълбището“ по Дарик радио вицепремиерът Атанас Пеканов. Според него при 4% дефицит страната ни може да се бори за влизане в еврозоната. Пеканов прогнозира, че инфлацията у нас ще продължи да спада.

Николай Денков пред Дарик: Никога не е имало път за коалиционно правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ

„Никой няма да ни накара насила да влезем в Еврозоната. Това е наше решение“, заяви Пеканов и допълни, че радостното след изборите е, че има мнозинство за влизането в Еврозоната.

Пеканов отчете добра събираемост на приходите и ги определи като рекордни. „Няма да обвинявам нито една отделна партия, но ще обвиня предизборната кампания в парламента. През юли месец беше взето решение до края на годината да бъдат компенсирани всички фирми. Грешно решение. То беше препотвърдено през ноември месец, когато беше решено програмата да бъде удължена. Много по-добре щеше да бъде да дадем условия“, обясни Атанас Пеканов.

Д-р Николай Михайлов пред Дарик: ГЕРБ в момента е в по-силна позиция от Продължаваме промяната

Той коментира и идеята за таван на цените, като я определи като недобър вариант, защото по този начин се намалява стимулът за производство. Затова според него е добре, че в България не се е прибегнало до таван на цените, а до таван на надценките.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм