"Нищо не ми харесва в българската политика днес. Ние се докарахме с колективни усилия в ситуация, в която добри опции нямаме". Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в "Седмицата" на Дарик радио. 

"Не ми харесва това, че ако отидем на избори сега, има изключително висок риск. Не бива да се заблуждаваме, че следващият парламент не е под огромна заплаха. Не ми харесват и възможностите в този парламент какво може да се направи", каза Иванов.

Гюров пред Дарик: С ИТН страницата е затворена не само за ПП, а и за българския избирател

По думите му ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” се държат така, все едно току що за възникнали.

"Те искат извинение, те раздават морал. Загубиха една година, в която можеха да се дистанцират от всичко предишно. Те в момента изглеждат като програма за защита на свидетели. Появяването на Пеевски на първия ред в парламента е най-очевидният пример за това", коментира Христо Иванов.

Той добави, че тези партии трябва да останат извън изпълнителната власт, "което ни оставя с този неприятен вариант, че ние трябва да се опитваме тази разпаднала се коалиция да я реконструираме". "Нямаме друга опция", посочи съпредседателят на ДБ.

Вигенин пред Дарик: Ако мандатът дойде при нас, ще се стремим да възстановим четворната коалиция

"Ние трябва да намерим онази политическа технология, при която трябва напълно сериозно да се отнесем към загрижеността на "Продължаваме промяната" за това как е възможно да има доверие с ръководството и органите на "Има такъв народ" и същевременно да разбираме, че ние не можем да си позволим да не разговаряме с ИТН, защото това е единственият начин да избегнем избори и да държим ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" извън изпълнителната власт", заяви още Христо Иванов.

Той обясни, че ако третият мандат попадне в "Демократична България", те ще седнат и ще проведат честен разговор с "Продължаваме промяната", за да се опитат да стигнат до една позиция по отношение на това как биха могли да преговарят с "Има такъв народ", която да отговаря на проблема на ПП, но същевременно да се намери начин все пак да се проведе някакъв разговор и да се направи опит мнозинството да бъде реконструирано.

Бориславова: Ще помогнем за кабинет, ако третият мандат е при партньор

"Не бих се учудил мандатът да отиде при БСП. За нас това ще е предизвикателство, но ние не можем да си позволим да оставим страната без правителство", каза още Иванов.

"Като погледна следващия парламент изобщо си поставям въпроса дали искам да бъда в него, че да разсъждавам за рисковете на една бъдеща кампания. Не просто защото той ще бъде раздробен и поляризиран. Ние ще сме загубили ключово време да подготвим страната за всички кризи, които идват", коментира още Христо Иванов.

По думите му при евентуални нови избори "Демократична България" няма да има по-лош резултат от предишите избори.

Борисов: Правителство с третия мандат е добре за ГЕРБ, но лошо за България

"Но човек си казва "искам ли аз да бъда част от това, което се задава, и да нося отговорност за него, при положение, че българският политически елит се е докарал до абсолютна несъстоятелност да взима решения", посочи съпредседателят на ДБ.

Относно новозавъртялата се тема за кюлчетата и шкафчетата, Иванов коментира: "Отново виждаме, че прокуратурата се държи като част от ПР отдела на ГЕРБ. Отново виждаме, че ГЕРБ си мисли, че може да оцелее политически без да се изчисти и без да се разграничи от това състояние на прокуратурата".

Каримански: Инфлацията не се успокоява, следващото правителство трябва да стартира реформите

Каквото и да направим оттук нататък, ще бъде заредено с рискове, на мнение е Христо Иванов. 

Според него сценарий за еднопартийно правителство в следващия парламент няма. Сценарий за хомогенна коалиция от политически сили, които нямат сериозни различия, няма. Tой обаче е на мнение, че има много високо вероятни сценарии за невъзможни мнозинства аритметично и идеoлогически. "Това е много по-вероятно от всичко останало", посочи той. 

Съпредседателят на „Демократична България” се обяви против връщането на хартиените бюлетини. По думите му те са предпоставка за сериозни изборни нарушения.

Целия разговор с Христо Иванов чуйте във видеото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм