Въпреки че обикновено си представяме милиардерите като успешни предприемачи, които се наслаждават на луксозния начин на живот, има и такива, които са изпитали тежки моменти в живота си, включително време зад решетките, съобщава Darik Business Review.

Историите на милиардерите, лежали в затвора

Сам Банкман-Фрийд,

който преди време управляваше една от най-големите криптоборси в света, беше признат за виновен в измама и пране на пари.31-годишният бивш криптомилиардер, който разполагаше с 31 млрд. долара състояние и заемаше 41-а позиция сред най-богатите хора в САЩ, се очаква да влезе в затвора на 28 март за 110 години.

След фалита на компанията му FTX през ноември 2022 г. Forbes свали състоянието му до нула. Бившият криптокрал вероятно ще лежи зад решетките по-дълго от всеки друг милиардер, попадал там, с оглед възрастта му.


Справка на изданието посочва, че поне 10 милиардери или бивши милиардери са прекарали известен период от време в затвора. Общо 6 от тях вече не са в класацията, т.е. загубили са милиардерския си статут.

Алън Станфорд

Време в затвора: 13 години от 110-годишна присъда
Богатство: извън списъка на милиардерите от 2009 г.

Той е един от тримата бивши милиардери, които все още са зад решетките. 74-годишният Станфорд излежава най-дългата присъда до момента, давана на милиардер.

До нея се стига през 2012 г., след като е признат за виновен в ръководенето на Понци схема за 7 млрд. долара, която, според прокурорите, е сред най-забележителните измами на всички времена. 

Станфорд трябваше да плати над 6 млрд. долара на жертвите на измамата, но до момента това не се случва.

Михаил Ходорковски и Платон Лебедев

Време в затвора: 10 години
Богатство: Двамата отпадат от списъка на милиардерите през 2006 и 2005 г.

Бившите партньори в руския петролен и газов гигант Юкос са арестувани през 2003 г. и признати за виновни за фалшифициране на документи, укриване на данъци и други.

През 2010 г. двамата са обвинени и в пране на пари, с което присъдата им е удължена. Ходорковски е освободен от затвора през декември 2013 г., а Лебедев – месец по-късно.

Елизабет Холмс

Зад решетките: 5 месеца от 11 години
Богатство: извън списъка на милиардерите от 2017 г.

През 2014 г., когато е едва на 30-годишна възраст, тя е най-богатата жена в света, сама натрупала състоянието си (бел. ред. 4.5 млрд. долара по това време). Основателят на Theranos е обвинена през 2022 г. в измама на инвеститори.

Тя твърди, че компанията й може да установи наличие на различни заболявания само чрез капка кръв, взета от палеца. Холмс трябва да плати 452 млн. долара на инвеститори, сред които и Рупърт Мърдок, и Лари Елисън.

Радж Раджаратнам

Време в затвора: 8 години
Богатство: извън списъка на милиардерите от 2010 г.

Роденият в Шри Ланка Раджаратнам натрупва богатството си в Ню Йорк, след като основава своя хеджфонд Galleon Group в края на 90-те години на миналия век.

На върха на кариерата си той управлява активи за 7 млрд. долара. Арестуван е през 2009 г. и по-късно признат за виновен по 14 обвинения за търговия с вътрешна информация. Осъден е на 11 години затвор, но излежава само 8 от тях, след което е освободен под домашен арест.

Джон Капор

Зад решетките: 3.5 години
Богатство: извън списъка на милиардерите от 2019 г.

Основателят и бивш главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания Insys Therapeutics е осъден на 66 месеца в затвора, след като е признат за виновен по обвинение в подкупване на лекари, които трябва да изписват болкоуспокояващото му лекарство Insys Therapeutics и без да е има нужда от него.

Томас Куок

Зад решетките: 3 години
Богатство: 1.9 млрд. долара

Куок е един от малкото обвинени милиардери, които ще запазят богатството си след изтърпяната присъда. Заедно с двамата си братя Реймънд и Уолтън, те наследяват строително-инвестиционната компания на баща им Sun Hung Kai Properties през 1990 г.

Томас ръководи компанията от 2011 до 2014 г., когато получава 5-годишна ефективна присъда за даването на подкуп на стойност 1.1 млн. долара на бившия главен секретар на Хонконг в замяна на определени услуги. Рафаел Хуй получава 7.5-годишна присъда за приемането на подкупа.

Куок е освободен през 2019 г., след като излежава повече от 3 години от присъдата си. 

Майкъл Милкен

Зад решетките: 2 години
Богатство: 6.5 млрд. долара

Името на Милкен се свързва с развитието на пазара на високодоходни облигации. В края на 80-те години на миналия век е признат за виновен по шест обвинения и получава 10 години зад решетките.

По-късно присъдата е намалена на две, но така или иначе, той получава доживотна забрана за търговия с ценни книжа. След освобождаването си през 1993 г. е известен най-вече с благотворителната си дейност.

Джей Лий

Зад решетките: 1.5 години
Богатство: 8.6 млрд. долара

Наследникът на империята Samsung прекарва 11 месеца в затвора през 2017 г., след като получава 5-годишна присъда за даване на подкуп на бившия южнокорейски президент Парк Гюн Хе в замяна на подкрепа на сделка по придобиване.

Първоначалната присъда е отменена, но през януари 2021 г. той се връща в затвора за още седем месеца.

С. Къртис Джонсън

Зад решетките: 3 месеца
Богатство: 4.5 млрд. долара

С. Къртис Джонсън е пра-пра внук на Самюел Къртис Джонсън - основател на гиганта в сферата на почистващите продукти SC Johnson. През 2011 г. той е обвинен в сексуален тормоз срещу доведената му дъщеря, когато тогава е тийнейджър.

Прекарва едва три месеца в затвора, след като се споразумява с прокуратурата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм