Украйна и Молдова получиха официален статут на кандидати за членство в Европейския съюз, съобщи БГНЕС. Грузия остана в списъка на чакащите в очакване на реформи, които да гарантират политическата стабилност на страната.

ЕП прие резолюция за предоставянето на кандидатски статут на Украйна и Молдова

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи решението като "исторически момент". "Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", написа той в Туитър.

Мишел поздрави украинския президент Володимир Зеленски и молдовския президент Мая Санду и добави: "нашето бъдеще е заедно".

Рама: Украйна да не си прави илюзии за бързо членство

Зеленски похвали решението и заяви, че "бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС". След това той се присъедини виртуално към срещата на върха, за да разговаря с държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Статутът на кандидатка е до голяма степен символичен знак, с който се признава, че избраната страна е напът да започне дългия, сложен и често мъчителен процес на присъединяване, отбелязва БГНЕС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм