Европейският парламент прие резолюция с 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" в подкрепа на предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Молдова, съобщи ЕП в официалния си сайт.

Орбан се застъпва за еврокандидатурите на Украйна, Молдова, Грузия и БиХ

С това решение държавните и правителствените ръководители, които ще проведат срещата си на върха днес и утре, ще трябва да предоставят "незабавно" статут на кандидат за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова. Те трябва да направят същото и с Грузия, „след като нейното правителство изпълни“ приоритетите.

„В контекста на бруталната руска агресивна война срещу Украйна този ход би бил равносилен на проява на лидерство, решителност и визия. Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи държави, които са горди и отдадени членове на европейското семейство“, се твърди в съобщението, цитирано от БГНЕС.

ЕК одобри предоставянето на кандидатски статут за Молдова, но не и за Грузия

Членовете на ЕП също така настояват процесът на разширяване да бъде "подновен" и отблокиран по отношение на Западните Балкани. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм