Испанската полиция конфискува 4,5 тона кокаин на борда на товарен кораб под флага на Того от Латинска Америка, който беше заловен край Канарските острови, съобщават от БГНЕС. "Орион V", който транспортира добитък от Латинска Америка до Близкия изток, е бил под наблюдение повече от две години и преди това е бил "проверяван и обискиран, но вътре не бяха открити наркотици, въпреки наличието на достатъчно улики", каза полицията.

Остава в ареста дрогираният тираджия, задържан на „Капитан Андреево“ с 6.5 кг кокаин

Съвместна военноморска и въздушна операция най-накрая успя да открие кокаина във вторник, скрит в контейнер, използван за храна на добитъка.

В операцията бяха задействани американската администрация за борба с наркотиците (DEA), Морския център за анализ и операции за наркотици (MAOC-N), властите на Того и испанската полиция.

28-те членове на екипажа от девет държави бяха арестувани. "Орион V" беше подобен кораба „Блум”, друг плавателен съд под флага на Того, който беше заловен в средата на януари в същия район югоизточно от Канарските острови. На орда му бе открито същото количество кокаин.

6.476 кг кокаин задържаха на „Капитан Андреево“

Общо 9 тона наркотици са конфискувани през януари, се казва в изявление на полицията. Близостта на Испания до Северна Африка, ключов източник на хашиш, и тесните й връзки с бившите колонии в Латинска Америка, основният регион за производство на кокаин в света, я превърнаха във важен транзитен пункт на наркотрафика.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм