Доклад с искане територията между пазарджишкитесела Ветрен дол и Паталеница да бъде обявена за защитена по екологичното законодателство са изготвили граждани и общественици. Документът е внесен в Министерството на околната среда и водите, очаква се решение, съобщи председателката на сдружение „Къркария“ Йоанна Попова на пресконференция по темата.

Местните хора са притеснени от нестихващите бизнес интереси към залежи на инертни материали в района. Три фирми са внесли инвестиционни предложения за добив на подземни богатства, като едната дори вече е оградила концесионната площ и е направила сондаж. Всичко това е законно, но поставя в риск даденостите в тази територия. Тя е наситена с множество непроучени археологически обекти, сред които легендарното светилище на Асклепий. То е било най-голямото за времето си извънселищно светилище със солидна инфраструктура. През III-IV век, когато е било действащо, районът е благоденствал заради посетителите му, било е толкова известно, че са открити благодарствени писма дори в древния Рим, разказа проф. Валерия Фол - историк и траколог. По думите ѝ светилището не е изследвано цялостно, то трябва да се проучи, реставрира и консервира. 

Освен това в района между двете села има множество редки и защитени видове растения и животни, допълни гл. ас. д-р Николай Коджабашев, преподавател в Лесотехническия университет, който е направил проучването за доклада до МОСВ.

Освен това двете села са известни с чистия си въздух, а Ветрен дол дори е със статут на балнеолечебен курорт. А местните хора категорично застават зад искането за чиста природа и възможност да се развива в населените им места туризъм и земеделие. Зад това искане застават кметове и общественици, всеки от които се ангажира да съдейства с каквото може.