Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа. Това съобщиха от компанията, работеща по проекта.

Вече стана ясно, че служебният министър на енергетиката Росен Христов ще инспектира българския участък на Междусистемната газова връзка.

Росен Христов ще инспектира Интерконектора с Гърция

Обиколката му ще започне от газоизмервателна станция Стара Загора и ще завърши на Диспечерския център, разположен до село Стамболийски.

Свързването на инфраструктурата на двата независими
преносни оператора за България – ICGB и „Булгартрансгаз“, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки.

Петков за газовата връзка: Да, сигурно някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна с 40 бара

Газопроводът IGB вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен.

След завършването на задължителното безразрушително тестване на връзката с мрежата на „Булгартрансгаз“ участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще бъдат завършени.

До 8 септември завършват газовата връзка между България и Гърция

Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап на реализация преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ.

Интерконекторът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион
на Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG терминала в Александруполис.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм