„Има такъв народ“ и „Демократична България“ се обявиха против предложението на БСП за връщане на хартиената бюлетина. В понеделник от левицата внесоха промени в Изборния кодекс, които предвиждат за всички видове избори в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване - с машини или с хартиени бюлетини. За връщането на хартиената бюлетина настояваха и от ГЕРБ и ДПС, с които предложението на БСП би събрало общо 119 гласа.

БСП иска връщане на хартиените бюлетини

Зам. председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ реагира остро на внесения законопроект и подчерта, че това е инициатива на БСП, която останалите три партии от коалицията категорично не подкрепят. Зад думите й застана и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Виктория Василева от ИТН нарече „мишоци“ коалиционните партньори

От левицата също изпратиха своя позиция, в която уточниха, че предложението им не фигурира в споразумението за правителство, но всяка партия от коалицията има право да предлага свой законопроект, след като представи на партньорите си.

Политолог: Скоро ще остане само математическото мнозинство около кабинета

От БСП също изразиха позиция до медиите. В нея те посочват, че предложението им за смесено гласуване по желание на гласоподавателя е одобрено още на заседанието на Конгреса на БСП на 22 януари 2022 г., както и на заседание на Националния съвет на партията и на Изпълнителното бюро и след допитване до структурите. От позицията става ясно, че законопроектът е представен от лидера на партията Корнелия Нинова на коалиционен съвет. 

Тошко Йорданов: ПП иска да овладее БНБ, без да има читав кандидат

От БСП признават, че той не фигурира в споразумението за правителство, но от партията се позовават на раздел III „Законодателна дейност“ от него, съгласно който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите си.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм