Народното събрание излъчи на живо неформален разговор след заседанието на комисията по казуса “Джемкорп”, заради който заваляха реакции от ГЕРБ, ИТН и ДПС.

Призоваваме всяка дума в пълния запис от заседанието на парламентарната група на “Демократична България” да бъде чута, осмислена и всеки сам да реши. Това е пълният запис, който се превърна в пропаганден материал. Откъси извадени от контекста и негови редакции се използват за да се ескалира още по-дълбока политическа криза.

Posted by Демократична България on Friday, July 22, 2022

Трифонов към ДБ: Отвращавате ме, лицемери! ИТН няма да участва в правителство!

Малко по-късно “Демократична България” сама публикува целия запис, а не фрагменти от него, за да се чуе има ли скандал в говоренето “не пред камери”.

Първото, което коментира Христо Иванов е изборът на председател на КПКОНПИ:

"ПП казаха, че това е предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. А ИТН казват: "Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има избран кабинет" с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят.

Избори на 16 октомври предрече Христо Иванов по време на неформална среща

Междувременно ПП, в лицето на парламентарното им крило - не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тошко казва: "Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после, да отидем на избори, и вие да я контролирате", казва гласът от записа, цитиран от ClubZ.

И продължава: "От моя гледна точка беше много важно изначално да се постави въпросът кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво ще се водят тези преговори, ИТН в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което им се намаляват негативите, които досега имаха. Според мен беше умно да се каже: "Ако няма да си смените председателя на групата, поне назначете друг преговорен екип".

Атанасова: Радев да насрочи предсрочни избори още в понеделник

Освен това, хайде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. Корнелия вчера каза, че не се знае дали те пак няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде… Възможността все пак да се адресира основният проблем на ПП, свързан с това с кого говорят и възможността изобщо да се излезе извън разговора за това кои са министрите на Слави.

Защото то оттам почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които само той има доверие и т.н., т.е. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и аз очаквам, че това нещо ще доведе до силен блокаж на втория етап. Това го видяхме и сега на тая среща – пристигнаха Тошко и г-жа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило – нагло, арогантно и т.н.

Т.е. за мен Корнелия – не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност още в началото на преговорите да разчисти някои проблеми и подозирам, че следващата седмица ще доведат до фатално късо съединение. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави".

В изтеклия запис, направен в една от залите на Народното събрание, се споменава също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е обявила, че партията ще задържи третия мандат до 15 август, а изборите ще се състоят на 16 октомври.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм