Какви са тревогите на бюрократа? Нестандартна гледна точка към този въпрос прилага водещият икономически експерт проф. д-р Милен Балтов. "Оказва се, че една от най-големите тревоги на човека, работещ в офис, е как да обядва или по-скоро - как да съчетава обяд и работа", споделя проф. д-р Балтов. 

"Адът на обяда по сандвич му се случва по два начина - единият начин е доброволен, като той си мисли колко е уникално да не спира работа и да яде нещо на работното си място. Другото обствоятелство е по-малко желаното - в моменти, в които целият работен екип се събере в конферетната зала за съвещание и едновременно с това има и сандвичи. Това се оказва една много неприятна ситуация, защото в повечето случаи или оставаш полугладен, защото там вече върви етикетът при хранене по време на работна среща, или се засяга проблемът за концентрацията, защото тялото и душата вече са някъде навън, а в същото време трябва да отговаряш на въпроси", пояснява проф. Балтов. 

Водещият на рубриката "Икономистът говори" засяга и още няколко въпроса: Трябва ли да има и вино? Колко дълъг да е работният обяд? 

"Ако отидем някъде към Франция, може да достигне до 2 или 3 часа. За Нидерландия например това е изключително обичайно, дори съществува понятието "холандки обяд", което буквално означава "сандвич"

Как стои въпросът в български контекст и още по темата чуйте в разговора на проф. Милен Балтов с Магдалена Динева в звуковия файл: