Приятната прохлада от последните дни бавно си отива и на хоризонта се задава типичното българско лято - горещо и сухо. Юли е най-горещият летен месец, когато се измерват и най-високите максимални температури. 

Този юли започна прохладно, но синоптичните модели се обединяват около прогнозата, че в следващите десетина дни времето ще става все по-горещо, като през другата седмица, вероятно към края, можем да измерим и температури над 40 градуса.

Това ще се случи, заради разполагането на по-високо атмосферно налягане над източните части на континента и образуването на така наречения топлинен купол.  Това е област от високо налягане, с ясно време и повишаващи се температури, а също и заради латентната топлина, която се отделя при спускането на въздуха към земята в зоната на високото налягане. 

В комбинация със силното слънчево греене, слънцето е високо над хоризонта, а денят е дълъг и има достатъчно време да се нагрее приземната атмосфера до типичните за лятото високи стойности.

В събота е неделя времето ще е чудесно, все още не много горещо, слънчево, но доста топло. В неделя температурите ще се повишат и вече ще са от 30 до 35 градуса.

От понеделник нататък температурите бавно ще продължат да се повишават, във вторник до 38 - 39 градуса, в равнинните райони на страната. 

В сряда и отчасти в четвъртък ще последва слаба лабилизация на атмосферата и е възможно в централните и източни части на страната да видим превалявания с гръмотевици. Ще уточняваме допълнително. Това няма да окаже съществено влияние на температурите, остава горещо.

Следа това, към края на следващата седмица, температурите ще се повишат още и на места ще достигат и надхвърлят 40 градуса. Възможно е да видим и температури от 41 - 43 градуса.

Навлизаме в горещ, типично летен период, и трябва да сме особено внимателни в две направления: да пазим линчото си здраве, като не се излагаме на слънце, ползваме защитни кремове, климатици и вентилатори, както и да пазим природата от пожари, като внимаваме да не палим огън на открито.

Тъй като периодът с горещо време ще е дълъг, това повишава много опасността от пожари. 

Най-високата температура  в страната е измерена през 1916 година в Садово, Пловдивско и е 45,2 градуса. Вероятността да подобрим този рекорд не е голяма, но съществува, тъй като синоптичната обстановка в следващите дни ще спосбоства за постигането на високи максимални температури. 

В Западна Европа лятото също е в разгара си, но няма нищо общо с нашето лято. Там е по-хладно, често и вали, заради нахлуването на хладни океански въздушни маси и преминаването на атлантически циклони.

Температурите в Централна Европа също ще се повишат доста в следващите няколко дни, но после ще настъпи известно захлаждане. 

Най-горещите райони на Европа, в следващите десетина дни ще са районите на Балканите, Гърция и унгарската равнина.

Междувраменно няма промяна в глобалната приземна температура, тя остава стабилна - 14,53 градуса, показват данните на специализирания сайт за нейното измерване - temperature.global.

Ураганът Берил продължава своя марш в Карибите, достигна полуостров Юкатан, ще премине през него, ще навлезе в Мексиканския залив и ще удари крайния югозапад на САЩ. Но вече значително отслабнал.