След мъчителния избор на председател на парламента, партиите в Народното събрание вече гледат към консултациите за съставяне на правителство. От „Демократична България” смятат, че обединението на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и „Български възход”  при избора на председател на парламента, може да има продължение при  формирането на правителство. От БСП обаче са категорични, че в кабинет с мандат на ГЕРБ или ДПС няма да участват. От „Продължаваме промяна „ очакват огромните трудности при избора на председател на парламента да се повторят с нова сила още при връчването на първия мандат. „Възраждане”  прогнозират само няколко месеца живот на парламента и нови избори.

Вежди Рашидов не е консенсусна личност.  Четирите партии, които го номинираха и избраха за председател на парламента - ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход” се отказаха от принципа на консенсуса и избраха пътя на мнозинството.

“Парламентът не е сатиричен театър”: Вежди Рашидов беше избран за председател на НС

Вежди Рашидов не е консенсусна личност, заяви в кулоарите председателят на ПГ на „Демократична България” Христо Иванов. По думите му ГЕРБ- СДС, БСП, ДПС и „Български възход” са се отказали от принципа на консенсуса и са избрали пътя на мнозинството,  а той винаги придобива властово значение.

Изборът на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание беше възможното решение. Това коментира в кулоарите на парламента Мустафа Карадайъ от ДПС. Според него не може да се говори за ново управленско мнозинство.

Общата подкрепа с ГЕРБ и ДПС за Вежди Рашидов като председател на парламента не означава, че БСП ще участва в правителство с тях, категорична бе Корнелия Нинова. В кулоарите на парламента лидерът на левицата заяви, че има и други възможности за съставяне на кабинет.  

Зад избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание бе скрита невъзможността за постигане на нормален разговор между политиците. Това коментира в кулоарите на парламента Асен Василев от „Продължаваме промяната”. Според него проблемите от старта на новото Народно събрание ще се върнат още при връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Според лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов 48-ият парламент е мъртвороден и животът му ще продължи най-много няколко месеца.

Председатеялт на ПГ на ГЕРБ –СДС Десислава Атанасова отрече изборът на Вежди Рашидов да разкрива новата управленска коалиция между тях, ДПС, БСП и "Български възход" и добави, че това е бил необходимият компромис.

Борисов за Рашидов: Разумът надделя! Пръв сред равни!

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев също коментира, че гласуването на номинацията на Рашидов не означава, че има нова четворна коалиция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм