Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви в интервю за Българската национална телевизия, че към днешна дата хранилището в Чирен е запълнено на 67% от техническия му капацитет и с темповете, с които върви нагнетяването, има вероятност до края на октомври да се постигне целта, заложена в регламента на Еврпопейския съюз за 80% запълняемост, предаде държавното радио. 

Откъде България може да получи газ

"Най-важното е в Чирен да бъдат съхранявани количествата за есенно-зимния сезон. Защото тогава потреблението нараства значително и Чирен влияе съществено върху целия микс. Техническият капацитет на Чирен в момента позволява при форсмажорни обстоятелства да добиваме 4-4,5 млн., а в постоянен режим - от 3,5 до 4 млн. куб. м на ден", заяви директорът на "Булгартрансгаз".

България е поискала да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Владимир Малинов и допълни, че интерконекторът с Гърция ще заработи от 1 октомври и България ще получи всички договорени количества газ от Азербайджан:

"В рамките на тази година - 2002, ние сме извършили всички необходими действия, за да свържем проекта IGB с българската газопреносна система. Проектът е свързан, тестван е, еспули сме да проведем включително и пренос на природен газ от нашата мрежа към интерконектора. Това ни дава убеденост, че действително 1 октомври е реална дата".

Азербайджан: Доставяме с 30% повече газ на Европа

Директорът на "Булгартрансгаз" смята, че страната ни ще се справи с осигуряването на природен газ през зимните месеци.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм