Хирургът Паоло Макиарини беше осъден условно за несполучливите трансплантации на експериментална трахея, направена с помощта на стволови клетки, съобщи Би Би Си.

Смятаният преди за новатор хирург не признава да има вина. Заради експерименталните операции обаче починаха трима пациенти. Присъдата му е за нанасяне на телесно увреждане. Той е оправдан по две обвинения за нападение. 

Прокурорът по делото пледира за пет години затвор, но окръжният съд в Солна близо до Стокхолм постанови, че хирургът не е нанесъл увреждане умишлено. 

Условната присъда означава, че Паоло Макиарини ще бъде в пробация през следващите две години. 

През 2011 г. Макиарини стана световноизвестен, когато обяви, че е извършил първата в света трансплантация на изкуствена трахея, създадена от собствените стволови клетки на пациента върху пластмасова основа, припомня АФП.

Почина пациентът с трансплантирано от генетично модифицирано прасе сърце

Италианският хирург оперира осем души от 2011 г до 2014 г., включително трима в болницата на института "Каролинска" в Стокхолм. От пациентите му оцелява само един, след като изкуствената трахея, проектирана и имплантирана от лекаря, е отстранена с операция в Русия през 2014 г.

И тримата пациенти, лекувани в Швеция, умират, въпреки че не е установена пряка връзка между техните заболявания и операциите.  

Прокуратурата твърдеше, че операциите на г-н Макиарини са били в разрез с "науката и доказания опит", и че хирургът е действал "безразсъдно", като е продължил лечението, въпреки че са се появили усложнения.

По време на съдебния процес Макиарини заяви, че експерименталните лечения са резултат от "екипни усилия", които са били подробно обсъдени и предварително решени с ръководството. Той изтъкна пред съда, че е искал да спаси човешки живот.  

През 2013 г. болница "Каролинска" преустановява всички трансплантации на изкуствена трахея след излъчването на документален филм, уличаващ съмнителните практики на  Макиарини, чийто договор не е продължен. Той е признат за виновен за научна грешка от външна комисия и е уволнен от института през 2016 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм